Polsko navrhne do čela bruselské diplomacie Sikorskiho

Radoslaw Sikorski

Radoslaw Sikorski

Nástupcem Catherine Ashtonové ve funkci šéfky diplomacie Evropské unie by se mohl stát polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Polsko podle zpravodajského serveru BBC potvrdilo, že ho navrhne. Ashtonová, která post zastávala pět let, už vyloučila, že by měla zájem ve funkci pokračovat i ve druhém funkčním období.

Jedenapadesátiletý Sikorski, který je znám jako kritik zahraniční politiky Ruska, bude podle polského premiéra Donalda Tuska „přirozeným kandidátem“. „Řeknu to otevřeně: Polsko získalo tak významný vliv na zahraniční politiku, že takzvaný vysoký zástupce bude předmětem našeho zájmu,“ potvrdil Tusk.

Vysoký zástupce EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku se běžně zkráceně označuje jako ministr zahraničí EU. Evropská rada bude o jmenování hlasovat v červenci a nově zvolený Evropský parlament o něm bude rozhodovat v září. Po eurovolbách z minulého týdne je třeba nově obsadit i posty předsedů Evropské komise a Evropské rady i jednotlivých eurokomisařů.

Odpůrce Ruska

BBC připomíná, že Sikorski se jako polský ministr zahraničí vyslovoval pro důraznější reakci EU na ruské vojenské zásahy v Gruzii a na Ukrajině a byl vůdčí postavou při formulování mezinárodní diplomatické odpovědi na ukrajinskou krizi. Společně se svými protějšky z Německa a Francie pomohl vyjednat dohodu mezi režimem a opozicí v posledních dnech prezidentství Viktora Janukovyče.

Sikorski také dva roky zastával post ministra obrany. Za komunismu získal politický azyl v Británii, studoval na Oxfordské univerzitě a několik let pracoval jako novinář. V roce 1987 vyhrál fotoreportérskou soutěž World Press Photo za fotografii z afghánské války.