Polský ministr: Evropské unii hrozí zánik

Jacek Rostowski, polský ministr financí

Jacek Rostowski, polský ministr financí

Pokud se eurozóna rozpadne, bude to znamenat konec celé Evropské unie. Na úvod debaty s europoslanci to dnes prohlásil polský ministr financí Jacek Rostowski, který zároveň předsedá Radě EU. O možném návratu Řecka k drachmě se spekuluje už od loňského roku.

„Dnes není pochyb o tom, že Evropa je v nebezpečí,“ prohlásil Rostowski. Dodal, že odchod některého člena eurozóny by mohl způsobit rozsáhlé hospodářské škody. Pro vyloučení či dobrovolný odchod z měnové unie navíc neexistuje žádný právní základ.

Rostowski se přitom opírá o analýzu švýcarské banky UBS. Ta minulý týden odhadla, že kdyby eurozóna přišla o jednoho člena, stálo by ho to během prvního roku 40 až 50 procent hrubého domácího produktu, v dalších letech by ho čekal už „jen“ asi desetiprocentní pokles. Na polovinu by se snížil zahraniční obchod bývalého členského státu a nová měna by se znehodnotila o 60 procent, dodala banka.

Situace je vážná i podle předsedy Evropské komise Josého Manuela Barossa. „Jsme konfrontováni s největší výzvou této generace,“ uvedl. Jak dodal Rostowski, Unii podle něj zachraňuje Evropská centrální banka (ECB), která nakupuje dluhopisy zadlužených zemí, čímž se postarala o stabilitu a „zachránila Evropu“.

Pokud krize eura vydrží ještě rok či dva, obává se Rostowski i dalších následků. I ty nejbohatší státy eurozóny by například měly počítat s až dvojnásobnou nezaměstnaností, uzavřel.