Polský Sejm schválil slevy pro velké rodiny na dopravu či úřední úkony

Plenární síň polského sejmu

Plenární síň polského sejmu Zdroj: Piotr Waglowski

Početné polské rodiny budou mít od příštího roku řadu výhod. Sejm (dolní komora parlamentu) totiž schválil vznik takzvané Charty velké rodiny, jež se bude od příštího roku vztahovat na rodiny se třemi a více dětmi. Zajistí jim levnější dopravu, úřední úkony či kulturní akce. Liberální vláda chce pomocí slevového systému přispět k podpoře porodnosti a klesajícího počtu velkých rodin. Nové úlevy se mohou podle agentury PAP týkat až 3,4 milionu obyvatel této téměř čtyřicetimilionové země.

Všichni členové rodin, v nichž jsou nejméně tři děti ve věku do 18 let (případně do 25 let, pokud studují), budou mít od ledna nárok například na téměř poloviční slevu na časové jízdenky na železnici, až 75procentní slevu na platby za cestovní pasy; zaplatí rovněž jen malou část vstupného na kulturní či sportovní akce, do národních parků, které jsou v Polsku zpoplatněny, pak budou chodit zdarma. Slevy budou navíc v rámci zákona nabízet Polákům i soukromé firmy.

Vládní program rodinných slev

S iniciativou přišel kabinet liberální Občanské platformy, který ještě před přijetím zákona zavedl vládní program rodinných slev. Zákon je zacílen na podporu porodnosti a vzniku početnějších rodin, kterých v Polsku ubývá zejména kvůli ekonomické náročnosti výchovy dětí. „Charta velké rodiny je nejlepší investicí této vlády. Do programu se přihlásilo již přes 300 institucí a firem a stále přibývají další. Je na čase, aby program podpory početných rodin dostal svůj zákon,“ řekl ministr sociální politiky Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Norma měla podporu všech klíčových politických stran, v Sejmu ji schválila velká většina poslanců a očekává se i její hladký průchod Senátem.

Polská vláda se v minulých letech zaměřovala na podporu rodinné politiky s ohledem na trvale klesající porodnost. Zasadila se mimo jiné o zlevnění předškolní výchovy či zvýhodnění rodičovských dovolených. Podle letošních statistik se za první pololetí narodilo v Polsku 183 tisíc dětí, což je poprvé po mnoha letech nárůst proti stejnému období roku minulého.