Pomoc a ochranu potřebuje 13,5 milionu Syřanů, upozorňuje OSN

Jak vypadá život v uprchlických táborech v Sýrii?

Jak vypadá život v uprchlických táborech v Sýrii? Zdroj: Lenka Klicperova

Humanitární situace v Sýrii se kvůli vlekoucímu konfliktu nadále zhoršuje, v současné době potřebuje pomoc a nějakou formu ochrany 13,5 milionu Syřanů, z toho je více než šest milionů dětí, oznámil šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien. Dodal také, že blížící se zima situaci mnohých rodin velmi pravděpodobně ještě více zhorší.

„Boje a násilí přinutily přes polovinu obyvatel Sýrie za poslední více než čtyři roky opustit své domovy, někteří museli domovy opustit opakovaně,“ řekl O'Brien. Dodal, že krize v Sýrii je co do počtu vyhnaného obyvatelstva tou největší dnešní doby.

Z více než 22milionové Sýrie dosud uteklo 4,2 milionu lidí. Na útěku v rámci Sýrie je pak nyní zhruba 6,5 milionu lidí. Od počátku letošního roku se počet takzvaných vnitřních uprchlíků zvýšil o 1,2 milionu lidí.

Konflikt v Sýrii, kde mezi sebou bojují jednotky autoritářského prezidenta Bašára Asada, síly umírněné opozice i různé radikální skupiny v čele s hnutím Islámský stát, si dosud vyžádal na 250 tisíc obětí. Útěk milionů Syřanů z vlasti výrazně ovlivnil současnou uprchlickou krizi v Evropě. Podle OSN Syřané tvoří polovinu běženců, kteří do Evropy připlouvají přes Středozemní moře.