Pomohl Obamovi do Bílého domu. Teď má přesvědčit Brity, aby neopouštěli EU

Politický marketér Jim Messina

Politický marketér Jim Messina Zdroj: Bily dum

Jim Messina, který vedl kampaň amerického prezidenta Baracka Obamy za znovuzvolení, vystupuje jako poradce kampaně za setrvání Velké Británie v Evropské unii. Na amerického odborníka vsadili i příznivci takzvaného brexitu. Utkají se o zhruba pětinu britských voličů, která se ještě nerozhodla, jak bude v referendu hlasovat.

Na Messinu vsadili manažeři kampaně Britain Stronger in Europe podporující zachování současného svazku Británie s EU, uvedl s odvoláním na důvěrné zdroje deník The Wall Street Journal.

Messina nyní stojí v čele společnosti Priorities USA Action, která se podílí na prezidentské kampani Hillary Clintonové. Loni Messina pomáhal britskému ministerskému předsedovi Davidu Cameronovi v úspěšném boji o znovuzvolení.

Hlavní skupina podporující brexit, nazvané Leave.EU si také najala amerického experta Gerryho Gunstera a rovněž americkou společnost Cambridge Analytica. Ta v Británii použije stejné metody analýzy publika, jako nasazuje při prezidentské kampani republikánského senátora Teda Cruze.

Pětina nerozhodnutých

Cameron v sobotu oznámil, že referendum se bude konat 23. června. Apeloval přitom na Brity, že z hlediska ekonomiky a bezpečnosti je pro zemi výhodnější zůstat členem EU. „Každému, který se nedokáže rozhodnout, bych chtěl vzkázat, aby dal přednost bezpečí a jistotě,“ řekl.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že příznivci členství v EU mají mírně navrch. Optimisticky pro ně vyznívá především dotazování po telefonu, zatímco některé online průzkumy favorizují příznivce brexitu.

Protože ani jedna ze stran nemá jasnou převahu, zaměřují se kampaně hlavně na nerozhodnuté voliče. Těch je podle průzkumů zhruba dvacet procent.