Ponta a Basescu spolu znovu změří síly

Traian Băsescu, Rumunsko

Traian Băsescu, Rumunsko Zdroj: reuters

Ve válce mezi rumunským pravicovým prezidentem Traianem Baseskem a levicovým premiérem Victorem Pontou se schyluje k další významné bitvě. Očekává se přitom, že v nedělních parlamentních volbách získá Pontův Sociálněliberální svaz většinu.

V aktuálním průzkumu má 57 procent, zatímco Pravá rumunská aliance (ARD) spřízněná s prezidentem a spojovaná s nepopulárními úspornými opatřeními pouze 17 procent. S patnácti procenty ji následuje populistická Lidová strana televizního moderátora a mediálního podnikatele Dana Diaconeska (PP-DD).

Pokud ale hlasování jednoznačným vítězstvím levice neskončí, je podle analytiků možné, že Basescu odmítne Pontu znovu jmenovat předsedou vlády a bude chtít na místo dosadit někoho ze svých spojenců. Tak by teoreticky mohla vzniknout koalice ARD a PP-DD. Prezident premiérovi pokus o odstavení od moci „dluží“. Ponta se ho v létě snažil sesadit z postu prezidenta, ale k referendu o této záležitosti nepřišel dostatečný počet Rumunů.

Jak vyhrocený vztah mezi čelnými představiteli země panuje, vyšlo najevo při nedávném Baseskově televizním projevu, kde svého rivala označil za lháře, hlupáka a prase. „Jeden nemůže zkousnout prase. Mohu pozřít malou žábu, ale prase je pro mě příliš náročné spolknout,“ uvedl prezident. Jestliže však Ponta drtivě zvítězí, čeká se naopak, že se pokusí zvýšit vládní kontrolu nad státními institucemi a znovu se zbavit Baseska.

Odborníci se proto obávají dalšího období napětí, které může podobně jako letní politická bitva zemi uškodit diplomaticky a hlavně ekonomicky. Teoreticky by mohlo trvat až do roku 2014, kdy Baseskovi vyprší mandát.

Leu je přitom blízko historického minima a objem zahraničních investic za prvních devět měsíců dosáhl 1,1 miliardy eur. V rekordním roce 2008 přitom ve stejném období činil 9,5 miliardy. Ekonomové očekávají, že letošní růst hrubého domácího produktu nedosáhne ani jednoho procenta, loni to bylo 2,5.

Devět životů prezidenta Baseska