Poradce Vladimira Putina: Čínská regulace internetu je dobrou možností

German Klimenko

German Klimenko Zdroj: Kremlin press ofice

Internetový poradce ruského prezidenta Vladimira Putina German Klimenko prohlásil, že omezení internetu podle čínského vzoru je dobrou možností, jak internet zabezpečit. Informoval o tom ruský list Vedomosti. 

Klimenko si postěžoval, že zahraniční společnosti, které pracují na ruském území, nechtějí spolupracovat s ruskými orgány na ochranu práv. Pokud v tom budou zahraniční sociální sítě a komunikační programy pokračovat, "tak by měl každý stát, který si sám sebe váží, takové firmy vyhodit", ocitovala poradce agentura Interfax.

Později Klimenko uvedl, že nenavrhoval použít čínské metody v Rusku. "Jen jsem líčil, jakými různými způsoby se ve světě řeší regulace. Měl jsem na mysli, že když je internet omezen, je jednodušší zajistit bezpečnost. Vůbec nešlo o to, omezit internet v Rusku stejným způsobem jako v Číně," dodal.

Peking přísně cenzuruje internet a blokuje obsah, který by podle něj mohl ohrozit vládu komunistické strany či v zemi narušit stabilitu. Blokovány jsou mimo jiné i on-line služby, které provozuje řada velkých zahraničních společností, jako je Google, Facebook nebo Twitter.

Loni v listopadu navíc čínský parlament schválil kontroverzní zákon o kybernetické bezpečnosti, který vstoupí v platnost letos v červnu. Zákonodárci jeho přijetí zdůvodnili tím, že Čína je internetová velmoc, které v budoucnu hrozí kybernetické útoky, a musí se proto chránit. Podle kritiků ale zákon ohrozí existenci zahraničních společností v Číně, jelikož je nutí, aby svá data ukládaly na čínských serverech, a také, aby je zpřístupnily pro bezpečnostní prověrky.

Mluvčí ruské Federální služby pro dozor v oblasti telekomunikací Vadim Ampelonskij ruským novinářům řekl, že Rusko při rozvoji internetu nejde čínskou cestou. "Žijeme v takové právní regulaci, která existuje jen v naší zemi. Je v mnohém unikátní, stejně jako naše země," poznamenal.

V prosinci loňského roku upozornil Klimenko na možnost, že Rusko bude odpojeno od světového internetu. Upřesnil, že by se jednalo o regulaci ruského segmentu internetu, vypracovanou ministerstvem komunikace a zacílenou na ochranu infrastruktury, která má pro zemi obrovský význam. Aktivitu běžných uživatelů internetu by však zákon nekontroloval, uvedl poradce.