Porošenko: Cítíme se bezpečněji, hrozbu ruské invaze ale vyloučit nelze

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: CTK

Pro Ukrajinu je stále obtížnější získávat mezinárodní podporu v konfliktu s Ruskem, nicméně se nyní cítí bezpečněji než před rokem. Ve výročním projevu to v parlamentu prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Řekl také, že nemůže vyloučit hrozbu otevřené ruské invaze a že strategickým cílem země je získat členství v Severoatlantické alianci.

„Ukrajina nadále bude potřebovat silnou mezinárodní podporu v boji proti ruské agresi,“ řekl Porošenko. „Ale získání takové podpory je pro naše diplomaty kvůli různým objektivním a subjektivním faktorům stále obtížnější,“ dodal.

Evropská unie kvůli ruskému počínání na Donbasu a kvůli anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krymu uvalila na Moskvu sankce, členské státy jsou ale rozděleny v otázce, jak se sankční politikou pokračovat. Ukrajinští politici již dříve vyslovili obavy, že nárůst populismu v Evropě a budoucí odchod Británie z EU může unijní podporu Ukrajiny oslabit.

„Během příštího roku se mohou v několika evropských státech dostat k moci politické síly, které sice nejsou extremistické, ale kloní se ke kompromisu s Kremlem,“ řekl Porošenko. „Evropa nyní stále mluví jedním hlasem, ale existují země, kde je ruský akcent již velmi slyšet,“ dodal.

Ukrajinu nadále ochromuje konflikt na východě země, který je pod kontrolou proruských separatistů. Ačkoli na Donbasu panuje příměří, stále jsou hlášeny případy jeho porušování. Z narušování klidu zbraní se vzájemně obviňují Kyjev, separatisté i Rusko.

Reformy jsou kosmetické, tvrdí kritici

Porošenko se věnoval také hospodářskému a politickému stavu země. Kyjev sice provádí reformy, někteří ukrajinští i západní politici ovšem jejich podobu kritizují jako nedostatečnou a přirovnávají je ke kosmetickým úpravám. Od srpna měl například fungovat nový systém pro elektronická daňová přiznání státních úředníků. Porošenko poslancům řekl, že prozatímní nespuštění systému je čistě technický problém a že jeho politická vůle k tomuto protikorupčnímu opatření je nezměněná.

Ukrajinský prezident se ale obává, že vnitřní politická nestabilita země může ohrozit první známky ekonomického uzdravování.