V Rusku začalo hlavní letošní vojenské cvičení Centr 2015

ilustrační foto, Ruské stíhačky Su-27 na aerosalonu MAKS

ilustrační foto, Ruské stíhačky Su-27 na aerosalonu MAKS Zdroj: ctk/ap

V Rusku začalo hlavní letošní vojenské cvičení Centr 2015, do něhož se zapojí 95 tisíc vojáků a tisíce kusů bojové techniky. Scénářem manévrů, které proběhnou v okolí Uralu na území centrálního vojenského okruhu, je "lokalizace mezinárodního ozbrojeného konfliktu". Cvičení řídí náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov.

Do manévrů se zapojí kromě armády i vojska ministerstva vnitra a ministerstva pro mimořádné situace, příslušníci kontrarozvědky FSB, protidrogové agentury FSKN a dokonce i kremelské ochranky FSO. Cvičení se zúčastní i příslušníci ozbrojených sil sousedního Kazachstánu, který s Moskvou spojuje smlouva o společné obraně.

Velitelsko-štábní cvičení se podle TASS soustředí na „plánování a realizaci operací spojených s lokalizací a řešením mezinárodního ozbrojeného konfliktu“. Jednotlivé etapy manévrů se uskuteční ve dvacítce výcvikových prostorů v centrální a jižní části Ruska. Prověřovat se bude i mobilizační připravenost ve čtyřech ruských regionech a ochrana důležitých státních objektů.

Cvičení předcházela rozsáhlá týdenní prověrka námořních, výsadkových a leteckých sil, při níž se přesouvaly na velké vzdálenosti masivní svazky ruských ozbrojených sil. Samotné cvičení Centr 2015 má skončit příští neděli.

Polní prověrkou ozbrojených sil vyvrcholí prakticky nepřetržitá kampaň dílčích vojenských cvičení a bleskových prověrek, které mají zvýšit bojovou připravenost ruské armády. Moskva tak údajně reaguje na zvýšený tlak Severoatlantické aliance a na rostoucí napětí při svých západních hranicích. Zesílený vojenský výcvik doprovází rozsáhlý program přezbrojení ruské armády do roku 2020.