Porošenko: Hranici Ukrajiny překročily dva tisíce ruských vojáků

Obrněnec proruských separatistů na východě Ukrajiny

Obrněnec proruských separatistů na východě Ukrajiny Zdroj: CTK

Dvě tisícovky ruských vojáků a společně s nimi i dvě stovky tanků a obrněných vozidel překročilo hranice s Ukrajinou. Tvrdí to alespoň ukrajinský prezident Petro Porošenko, který se kvůli vážné situaci ve své zemi rozhodl zkrátit návštěvu Světového ekonomického fóra v Davosu. Ozbrojené střety v Donbasu prý pokračovaly v noci na dnešek a trvají i přes den. Rusko ale tvrzení o jeho vojenské účasti v konfliktu odmítá.

„Situace se stále zhoršuje. Dostal jsem informace, že ukrajinskou hranici překročilo dva tisíce ruských vojáků. … To s sebou nese nebezpečí další eskalace konfliktu,“ řekl Porošenko. Podle jeho propočtů válčí po boku proruských separatistů na východě Ukrajiny osm tisíc ruských vojáků a ministerstvo zahraničí v Kyjevě uvádí, že Rusko kolem své hranice s Ukrajinou rozmístilo více než 50 tisíc vojáků.

Moskva přitom opakovaně ujišťuje, že své vojáky do bojů na východě Ukrajiny neposílá. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dnes znovu popřel obvinění, že z Ruska proudí k ukrajinským povstalcům ruští vojáci i zbraně, a prohlásil, že toto tvrzení dosud nikdo nedokázal.

Boj o doněcké letiště

Dlouhodobě nejtvrdší boje mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou se v současnosti odehrávají především v prostoru doněckého letiště. Tiskové středisko protipovstalecké operace ukrajinských sil mimo jiné hlásí, že rebelové ostřelují vládní pozice ze všech druhů zbraní.

Podle agentury Ukrinform jedna dobrovolnice, která je na letišti s ukrajinskými vojáky, na Facebooku napsala, že z tohoto bojiště bylo evakuováno 22 zraněných, další ale ještě na odvoz čekají. Mezi postiženými je podle médií i poslanec Dmytro Jaroš, vůdce radikálního Pravého sektoru, který je na doněckém letišti také jako dobrovolník. Zasáhly ho prý střepiny granátu.

Palba rebelů se podle Kyjeva nezaměřuje jen na pozice ukrajinských ozbrojených sil, ale i na jejich zázemí s cílem znemožnit jim zásobování a přísun posil.

Proruští separatisté dnes ráno podle agentury TASS uvedli, že v Doněcké oblasti za úterý a noc na dnešek při palbě ukrajinské armády přišlo o život pět civilistů a dalších 13 lidí utrpělo zranění. Armádní mluvčí Andrij Lysenko naopak informoval, že od úterý přišel o život jeden voják a 40 bylo zraněno.

Podle ukrajinského armádního analytika Dmytra Tymčuka aktivita protivníka zesílila mimo jiné ve směru na město Mariupol. Cílem intenzivní palby tam podle něj bylo odpoutat pozornost od přeskupování „rusko-teroristických jednotek“, což je termín, kterým Kyjev označuje síly vzbouřenců podpořené ruskou armádou. Dodal, že separatistům u Mariupolu dorazily posily v podobě živé síly i obrněné techniky.