Porošenko jmenoval šéfem Luhanské oblasti humanitárního aktivistu

prezident Ukrajiny Porošenko

prezident Ukrajiny Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes jmenoval novým gubernátorem frontové Luhanské oblasti Heorhije Tuku, který v úřadu nahradí Hennadije Moskala jmenovaného nedávno šéfem Zakarpatské oblasti na západě země. Populární Tuka, známý v Donbasu jako zakladatel humanitární organizace Národní týl, není profesionálním politikem, před válkou v Donbasu se živil jako telekomunikační manažer.

Jednapadesátiletý Tuka byl uveden do úřadu v Severodonecku, městě, které plní roli dočasného oblastního centra místo Luhansku obsazeného rebely. Nový gubernátor, vstřícný vůči potřebám řadových Ukrajinců, má být protikladem nekompromisního Moskala, který povstalecké zóny na Donbasu izoloval od zbytku Ukrajiny. Vysloužil si za to kritiku mezinárodních pozorovatelů, kteří ho obviňovali z omezování svobody pohybu ruskojazyčného obyvatelstva Donbasu.

Porošenko v Severodonecku prohlásil, že „Donbas je a zůstane ukrajinským“. Podle prezidenta region bude svobodně hovořit oběma jazyky - ukrajinsky i rusky - a místní lidé budou moci využívat výhod rozšířené decentralizace. „Specifiku Donbasu i kteréhokoli jiného ukrajinského regionu vláda bude respektovat,“ citoval prezidenta list Ukrajinska pravda.

Jedním z hlavních Tukových úkolů bude podle Porošenka likvidovat pašerácké gangy, které se na východě země rozmohly v důsledku rozdělení Donbasu frontovou linií.