Porošenko nařídil bojovou pohotovost u Krymu, Moskva ho varuje

Ukrajinská armáda na Donbasu

Ukrajinská armáda na Donbasu Zdroj: CTK

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes nařídil uvést do zvýšené bojové pohotovosti všechny vojenské jednotky poblíž Krymu a v oblasti Donbasu na východě země, kde se vládní síly potýkají s odporem proruských separatistů. Porošenko tak reagoval na tvrzení Moskvy, že se ukrajinské síly pokusily o vpád na Krym, který Rusko před dvěma lety anektovalo. Ruské ministerstvo na druhé straně vyzvalo zahraniční partnery, aby varovali Kyjev před nebezpečnými kroky.

Porošenko dal dnes také najevo, že chce o stoupajícím napětí hovořit přímo se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Situací se na ukrajinskou žádost na uzavřené schůzi v New Yorku zabývá Rada bezpečnosti OSN. Vývoj podle agentury AP pozorně sleduje i Severoatlantická aliance. Nejmenovaný činitel NATO dal najevo, že aliance je hluboce znepokojena zvýšeným napětím mezi Ruskem a Ukrajinou.

„Ještě jednou vyzýváme partnery, aby co nejseriózněji vyvinuli tlak na kyjevské úřady a varovali je před nebezpečnými kroky, které mohou mít velice negativní důsledky,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení, které vydalo odpoledne.

Porošenko na poradě s klíčovými ministry uložil podle ukrajinských médií řadu úkolů. Ministerstvo zahraničí má podle prezidentova pokynu informovat zahraniční diplomaty v Kyjevě o vývoji událostí a zároveň „zorganizovat třístranné telefonické rozhovory s vedením Německa a Francie, s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a iniciovat rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem“.

Moskva ve středu uvedla, že při dvou přestřelkách „s diverzními a teroristickými silami“ byli zabiti dva ruští vojáci a několik dalších bylo zraněno.

Akci „diverzantů“ organizoval podle ruské tajné služby FSB příslušník rozvědky ukrajinského ministerstva obrany Jevhen Panov, který byl rovněž zatčen a obviněn z přípravy diverzní akce. „Mého bratra unesli (z Ukrajiny). Neexistuje jiná možnost, jak se mohl ocitnout na Krymu,“ tvrdí Panovův bratr Ihor, jehož citoval server listu Ukrajinska pravda.

Moskevský rozhlas oznámil, že ruská tajná služba na Krymu zadržela celkem devět lidí, kteří prý byli do akce zapleteni. Většina ze zajatých „ukrajinských diverzantů“ jsou obyvateli poloostrova a někteří měli ruské doklady. Na Krymu chtěli několika výbuchy vyvolat paniku, aby „zničili turistiku“, zabíjet ale v úmyslu neměli, uvedl dnes s odvoláním na nejmenované zdroje a výslechy zajatců ruský list Kommersant.

Ukrajina je s to se sama ubránit a situaci okolo Krymu monitoruje, ujistil dnes agenturu Reuters mluvčí ukrajinského generálního štábu Vladyslav Selezňov. Uvedl také, že od středy se poblíž hranic s Krymem koná plánované vojenské cvičení ukrajinských sil.

Mluvčí ukrajinské pohraniční stráže dnes prohlásil, že Rusko v posledních dnech vysílá na sever anektovaného poloostrova vojenské posily, které nahrazují hůře vyzbrojené a méně početné jednotky.

Přestřelky s „diverzanty“ se podle verze FSB měly odehrát v noci z 6. na 7. srpna - kdy byl rovněž zatčen Panov - a v noci ze 7. na 8. srpna. Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov na jaře 2014 po spěšně zorganizovaném referendu. Začlenění Krymu do Ruské federace drtivá většina států neuznala.