Vůdce luhanských povstalců těžce zranila nálož u jeho auta

Igor Plotnickij

Igor Plotnickij Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Šéf luhanských povstalců Igor Plotnickij přežil pokus o atentát, ale by při něm podle východoukrajinských zdrojů těžce zraněn. Nálož vybuchla u jeho auta, zranění utrpělo ještě několik dalších osob. Plotnickij byl převezen do nemocnice v Luhansku na separatistickém východě Ukrajiny. Luhanské informační středisko oznámilo, že šlo o pokus o atentát, avšak neuvedlo, kdo za ním stojí.

Ruská agentura Interfax oznámila, že Plotnického život není v ohrožení, ale jeho zranění jsou vážná a musel být operován. Za útokem na něj může být podle Interfaxu ukrajinská sabotážní skupina.

Plotnickému je 52 let a v minulosti velel skupině proruských rebelů. V roce 2014 byl zvolen do čela samozvané Luhanské lidové republiky.

Agentura AFP připomenula, že loni v prosinci byl při výbuchu svého automobilu zabit velitel kozáckých jednotek, které bojovaly po boku proruských separatistů na východě Ukrajiny, Pavel Dremov.

Povstalci tehdy z tohoto útoku obvinili ukrajinské ozbrojené síly. Podobným způsobem přišel loni v květnu o život i jiný známý velitel proruských povstalců ve východoukrajinské Luhanské oblasti Alexej Mozgovoj.

Východem Ukrajiny zmítá dva roky konflikt mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, jež podle Kyjeva podporuje Rusko. V bojích zemřelo podle OSN 9500 lidí a 1,5 milionu osob kvůli nim odešlo z domovů.