Porošenko požádal o vyslání mezinárodních sil EU a OSN na Donbas

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se oficiálně obrátil na OSN a Evropskou unii s žádostí o vyslání mírových jednotek na východ Ukrajiny, kde by měly dohlížet na příměří mezi povstalci a armádou. Prezident zároveň doručil parlamentu návrh zákona o zvýšení početního stavu ukrajinské armády.

O žádosti do New Yorku a Bruselu promluvil Porošenko poprvé před dvěma týdny na zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany. Podle ukrajinských diplomatů sází Kyjev spíš na spolupráci s EU, protože mise mírových pozorovatelů OSN by mohla v Radě bezpečnosti narazit na ruské veto. Porošenko předpokládá, že dohled nad příměřím, vyhlášeným v polovině února, by v Donbasu mohly vykonávat policejní síly unijních států.

Ukrajina předpokládá, že kontroloři by působili nejen na frontové linii, ale i podél rusko-ukrajinské hranice. Řada zemí je ale vůči podobným návrhům skeptická, protože prakticky identickým úkolem je už na východě Ukrajiny pověřena Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Vyslání mírových sil navíc vyvolává odpor Moskvy, stejně jako východoukrajinských separatistů.

Porošenko podle agentury Unian odeslal do parlamentu návrh zákona, který zvyšuje početní stav příslušníků ukrajinské armády na 250 tisíc. Z tohoto počtu by víc než 200 tisíc měli tvořit profesionální vojáci. Podle ukrajinských vojenských expertů má nyní ukrajinská armáda ve zbrani zhruba 180 tisíc mužů.