Portoriko ročně přichází o dvě procenta populace, lidé utíkají před krizí

Portoriko

Portoriko Zdroj: CC BY 2.0: Ricardo Mangual; flickr.com

Téměř deset let trvající ekonomická recese vyhání obyvatele Portorika na Floridu i do Dominikánské republiky. Podle nejnovějších statistik tento karibský ostrov, který je americkým teritoriem, ročně přichází o dvě procenta populace. V roce 2014 se z něj odstěhovalo 84 tisíc obyvatel, zatímco se přistěhovalo jen necelých 20 tisíc.

Exodus portorikánců se navíc v posledních týdnech společně s eskalující finanční krizí výrazně zrychlil. „Všichni moji bratranci a sestřenice utekli do Miami. V Portoriku není žádná práce,“ řekl serveru E15.cz losangelský podnikatel Alvin Gross, který se na Portoriku narodil.

Podobně se vyjádřil pro CNN také demograf Raul Figueroa. „Je to hlavně ten ekonomický faktor, který nutí portorikánské obyvatele opustit svoji zemi.“ V 50. letech minulého století podle Figueroi Portorikánci odcházeli do New Yorku, posledních deset let je to především Florida.

Kontinentální Spojené státy ale nejsou jedinou destinací. Řada Portorikánců našla útočiště v sousední Dominikánské republice, která má podstatně rozvinutější turistický ruch než Portoriko. Právě v něm najdou Portorikánci plynule ovládající angličtinu snadné uplatnění.

Ještě donedávna přitom Dominikánci mířili za lepším životem naopak na Portoriko. „Bylo velmi neobvyklé, aby se tu zastavil Portorikánec a chtěl pracovní povolení,“ řekl pro Fox News Latino Franklin Grullon, dominikánský konzul v hlavním městě Portorika San Juanu. Podle něj Žádostí o různé typy víz výrazně přibylo a tento trend bude pokračovat i nadále.

Nevolí a nemají daně
Portoriko je nezačleněné území USA ležící v Karibském moři a má necelé čtyři miliony obyvatel. Jeho ekonomika spoléhá hlavně na ropu a zemní plyn. Jeho obyvatelé jsou americkými občany, pokud ale bydlí v Portoriku, nemají právo volit do amerického Kongresu či amerického prezidenta. Výměnou za to ale neplatí daně, což je prapůvod finančních potíží na karibském ostrově.