Kongres chce Portoriku umožnit bankrot. To se nelíbí majitelům dluhopisů

San Juan, Portoriko

San Juan, Portoriko Zdroj: Breezy Baldwin, CC BY 2.0, wiki

Vleklá ekonomická krize Portorika vstoupila v noci na včerejšek do nových vod. A to jak pro obyvatele karibského souostroví, tak pro jeho věřitele. Vládní rozvojová banka totiž nesplatila splátku dluhopisů ve výši 422 milionů dolarů. Analytici varují, že v létě budou splatné další dvě miliardy dolarů. „Nezaplacení dalších splátek dluhopisů je nyní velmi pravděpodobné,“ citoval deník Wall Street Journal Paula Mansoura z investiční firmy Conning.

Těžkou hlavu situace dělá nejen politikům v San Juanu, ale i zákonodárcům ve Washingtonu. Těm na stole leží návrh zákona, jenž by umožnil Portoriku restrukturalizaci dluhu 70 miliard dolarů. Proti tomu se ale v USA vzedmula vlna odporu provázená kampaní, jež varuje, že případnou restrukturalizaci zaplatí svými úsporami na důchod běžní občané.

Americký ministr financí Jacob Lew varoval, že americkými daňovými poplatníky zaplacená záchrana závislého území, které ale není státem unie, bude jedinou možností, pokud Kongres neschválí navrhovaný zákon. Bez něho nesmí portorická vláda vyhlásit bankrot ani restrukturalizovat svůj dluh.

Ze 422 milionů, jež měla Vládní rozvojové bance zaplatit, poslala jen úroky 22 milionů. Uvedla, že 33 milionů již vyměnila za dluhopisy s pozdější splatností. Stále však ale zůstala nesplacená jistina dluhu 367 milionů dolarů. Ostrovní dluhopisy vlastní podílové fondy, hedgeové fondy i individuální investoři. Všechny lákaly relativně vysoké výnosy a vidina, že za Portorikem „stojí“ americká vláda.

Nevolí a nemají daně
Portoriko je nezačleněné území USA ležící v Karibském moři a má necelé čtyři miliony obyvatel. Jeho ekonomika spoléhá hlavně na ropu a zemní plyn. Jeho obyvatelé jsou americkými občany, pokud ale bydlí v Portoriku, nemají právo volit do amerického Kongresu či amerického prezidenta. Výměnou za to ale neplatí daně, což je prapůvod finančních potíží na karibském ostrově.