Posselt chce jednat s vládou ČR. Ta odmítá

Posselt

Posselt

Na červnovém sudetoněmeckém srazu v bavorském Augšpurku tajemník krajanského spolku sudetských Němců Bernd Posselt oznámil, že se má do podzimu uskutečnit druhá cesta bavorského premiéra Horsta Seehofera do Prahy. Ta historicky první z minulého prosince sudetoněmecké reprezentaci mnoho úspěchů nepřinesla.

Posselt se nemohl účastnit hlavního setkání bavorského a českého premiéra a oba šéfové vlád spíše než minulé křivdy dohadovali „počátek nové kapitoly společné budoucnosti mezi Českem a Bavorskem“. Druhou návštěvu Seehofera chce sudetoněmecký landsmanšaft využít lépe.

Posselt deníku E15 sdělil, o čem by rád mluvil přímo s českou vládou: „O historii i o mládežnické výměně, stejně tak o kulturní spolupráci, ochraně památek, podpoře německé minority či odsouzením temných míst minulosti na obou stranách.“ Snahu landsmanšaftu o přímý kontakt s českou vládou podle německých médií podporuje i Seehofer. V Augšpurku mluvil o „nutnosti osobního setkání“.

Ze strany české vlády se patrně mnoho pochopení Posseltovi nedostane. „Pan Posselt není v pozici, aby oznamoval uskutečnění a detaily cesty. O jeho účasti v delegaci je zbytečné spekulovat. Že by v ní byl, nepředpokládám,“ reagoval mluvčí českého kabinetu Jan Osúch a dodal: „Lze předpokládat, ze pokud k návštěvě dojde, bude se mluvit zejména o ekonomických tématech.“

Česká strana si tedy přeje podobný průběh jako v minulém prosinci. Například na tehdejší debatu premiérů o nedostatečném vlakovém spojení do Mnichova a Norimberku navázala březnová cesta bavorského vicepremiéra Martina Zeila, který s tehdejším ministrem dopravy Vítem Bártou řešil koridor Praha–Mnichov.

Že v závěrečném komuniké Nečase a Seehofera při prosincové návštěvě nebylo nic o sudetoněmecké otázce, ostře kritizoval právě Posselt na červnovém srazu v Augšpurku. Čechům dal za příklad slovenského exprezidenta Rudolfa Schustera, jemuž landmanšaft udělil cenu Karla IV.: „Na rozdíl od české politiky se Slováci nikdy nevyhýbali přímému dialogu s tamními karpatskými Němci.“