Povstalce v syrském Halabu zřejmě zasáhl chemický útok

Syrské město Aleppo

Syrské město Aleppo Zdroj: ctk

Podezření na chemický útok je hlášeno z povstalci ovládané části severosyrského města Halab. Čtyři civilisté zde v noci na zahynuli zřejmě v důsledku útoku chlórem, informovali místní záchranáři a nemocniční zdroje. Ruské síly podporující režim syrského prezidenta Bašára Asada oznámily, že v souladu se svým slibem dopoledne zastavily nálety a dělostřelecké útoky v Halabu, aby umožnily bezpečný průjezd humanitárním konvojům. Podle světdků na místě ale boje pokračovaly.

Nejméně 30 mrtvých a 70 zraněných je hlášeno po ruských náletech na oblast severosyrského města Rakka, která je baštou teroristické organizace Islámský stát (IS). Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) sdělila, že „při deseti náletech ruských sil na Rakku a okolí přišlo o život 30 civilistů a džihádistů“. Ruská agentura TASS napsala, že ruské bombardéry zasáhly v oblasti Rakky několik zařízení Islámského státu, včetně velkého skladu munice a paliva, chemické továrny a výcvikového tábora, a zabily přitom množství bojovníků IS.

SOHR, stejně jako dvě různé povstalecké skupiny a místní obyvatelé, potvrdila také pokračující boje z Halabu, kde ruská armáda slíbila dodržovat každý den tříhodinové příměří. „Máme zprávy, že granátové útoky a boje pokračují,“ konstatovala SOHR.

Nemocnice potvrdila otravu plynem

Představitel halabské nemocnice Al-Kuds Hamza Chatíb uvedl, že jeho zdravotnické zařízení registruje čtyři mrtvé v důsledku otravy jedovatým plynem a 55 osob s dýchacími potížemi. Sedm z nich je v péči lékařů nemocnice. Chatíb řekl, že shromažďuje kusy oblečení pacientů a fragmenty bomb jako důkazy k analýze.

Podle záchranáře Chálida Hará, citovaného agenturou AP, jsou mezi oběťmi matka a dvě děti. O život přišly poté, co vládní vrtulník shodil do východní části města čtyři barelové bomby, z nichž jedna byla zřejmě naplněna chlórem, řekl Harah. Záchranná služba zaznamenala rovněž 22 lidí s dýchacími problémy.

Zprávu nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. O útoku barelovými bombami ze strany vojsk věrných režimu prezidenta Asada informovala i exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). Ta uvádí, že o život přišli dva lidé, kteří se udusili, a několik dalších utrpělo dýchací potíže. SOHR ale konkrétně chlór jako smrtící látku nezmiňuje.

Armáda věrná Asadovi, kterou podporují ruské síly, v minulých týdnech obklíčila povstalci ovládanou východní část Halabu a uvnitř se ocitlo bez dodávek potravin přes 200.000 lidí. Rebelům, kteří jsou pod neustálými údery ruského a syrského letectva, se v sobotu po třech týdnech podařilo obklíčení prolomit a zahájit protiofenzivu. Oběma stranám poté přibyly ve městě a jeho okolí posily.

Vládní i povstalecké síly opakovaně popírají, že by v bojích používaly chemické zbraně, a navzájem se obviňují z chemických útoků.