Povstalci dobyli většinu Debalceve

Ukrajinský voják v Debalceve

Ukrajinský voják v Debalceve Zdroj: CTK

Ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo, že Debalceve na východě Ukrajiny padlo z větší části do rukou separatistů. Kyjev také přiznal, že proruští povstalci zajali skupinu vládních vojáků, zároveň ale odmítl zprávy o velkém počtu zajatců.

Ukrajinská armáda uvedla, že Debalceve bylo celou noc vystaveno dělostřelecké palbě vzbouřenců, kteří obsadili okolní návrší. Nezávislé informace z Debalceve však nejsou k dispozici, misi evropských pozorovatelů separatisté do města nepustili, ačkoliv se na ní dohodly státy Německo a Ukrajina s Ruskem.

Ukrajinští novináři už odpoledne potvrzovali ústup vládních vojsk. Armádní mluvčí Andrij Lysenko ale ztráty pozic v Debalceve popírá. Na tiskové konferenci v Kyjevě řekl, že boje se omezují na okraje města a ke střetům dochází i u nádraží. „Naši vojáci ale pozice drží,“ prohlásil mluvčí.

Mluvčí donbaských povstaleckých vojsk Eduard Basurin večer uvedl, že separatisté ovládají již více než 80 procent města a pokračují ve vytlačování ukrajinských jednotek. Podle ministerstva obrany proruské Doněcké lidové republiky zahynulo v bojích za posledních 24 hodin 94 ukrajinských vojáků. Další stovky se jich prý vzdaly, s ostatními probíhají jednání o složení zbraní. Kyjev tyto informace nijak nepotvrdil.

Obklíčené DebalceveObklíčené Debalceve | liveuamap.comObklíčené Debalceve

Ukrajinské ministerstvo obrany později odpoledne potvrdilo zprávy, že část města obsadili povstalci. Na armádní pozice prý útočí s pomocí dělostřelectva a obrněných vozidel. Odmítlo nicméně, že by došlo k zajetí velkého počtu ukrajinských vojáků. Tyto zprávy prý nejsou pravdivé a mají jen vyvolat paniku mezi příslušníky ukrajinských bezpečnostních složek. Úřad ukrajinského prezidenta vyzval Evropskou unii a NATO, aby odsoudily proruské separatisty za porušování příměří.

Na komunitní síti Twitter se objevily zprávy, že v bojích v Debalceve utrpěl zranění i vůdce doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko. Byl údajně zraněn jen lehce do nohy a nyní se nachází v nemocnici.

Povstalci dnes ráno oznámili, že noc se obešla bez incidentů. Poslední přestřelka se prý odehrála krátce po půlnoci SEČ u obce Kirovske v Doněcké oblasti, poté už byl na bojové linii klid. Žádné ostřelování nezaznamenala ani doněcká radnice

Odsun techniky začal

V noci na dnešek vypršel termín, kdy měly obě bojující strany zahájit odsun těžké bojové techniky z fronty. Podle posledních zpráv Luhanští povstalci se drží ustanovení minských dohod, od pondělí z fronty stahují těžkou vojenskou techniku a jsou připraveni k výměně zajatců. Ruské agentuře TASS to řekl vůdce luhanských vzbouřenců Igor Plotnickij.

„Stahování těžkých zbraní jsme začali už v pondělí, naše tanky a děla odjíždějí. Stejný krok nyní očekáváme od Ukrajiny,“ řekl Plotnickij. Ukrajinská armáda se podle něj snaží těžké zbraně z fronty stáhnout, dobrovolnické ukrajinské provládní prapory se ale podle Plotnického chovají přesně opačně.

Vedení luhanských radikálů je rovněž připraveno k výměně zajatců podle pravidla „všichni za všechny,“ řekl dále Plotnickij. „Zajatce jsme nikdy nedrželi, vždy jsme byli ochotni k výměně. Odevzdáme je i nyní,“ konstatoval povstalecký vůdce. Zajaté ukrajinské vojáky prý povstalci internovali „v civilizovaných podmínkách“. O jejich počtu se Plotnickij nezmínil.

OSN: Od loňského dubna zemřelo 5660 lidí
Konflikt na východě Ukrajiny si od prvních bojů v dubnu loňského roku vyžádal kolem 5660 mrtvých. Na tiskové konferenci v Ženevě to dnes oznámil mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Za posledních 14 dní se podle něj počet mrtvých zvýšil zhruba o 300, zraněno bylo od loňského dubna téměř 14 tisíc lidí.
Počet obětí je podle mluvčího Ruperta Colvillea neúplný, protože během krutých bojů před vyhlášením příměří bylo nemožné počet mrtvých zjišťovat. Nové mrtvé hlásí obě bojující strany i po dohodě o klidu zbraní, které bylo dosaženo minulý čtvrtek na summitu čtyř evropských státníků v běloruském Minsku.
Přibližně stejné údaje dnes na tiskové konferenci v Kyjevě novinářům sdělil Danylo Lubkivskyj, poradce ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka. Při prezentaci „Černé knihy Kremlu“ oznámil, že na Donbasu zahynulo přes pět tisíc lidí a dalších 11 tisíc bylo zraněno.
Kniha, kterou sestavily ukrajinské bezpečnostní orgány, podle Lubkivského mapuje hlavní zločiny Ruska proti ukrajinskému lidu a proti hospodářství Ukrajiny. „Konečný účet bude nepochybně vystaven jako verdikt mezinárodního soudu proti režimu (ruského prezidenta) Vladimira Putina,“ řekl ukrajinský činitel.