Povstalci nabízejí výměnu zajatců z Debalceve, zvou misi OBSE

ukrajinský rebel oslavuje vítězství u Debalceve

ukrajinský rebel oslavuje vítězství u Debalceve Zdroj: ctk

Doněčtí povstalci navrhli Kyjevu výměnu bojovníků zajatých v Debalceve na východě Ukrajiny. Oznámil to vyjednavač separatistické "lidové republiky" Denis Pušilin. Podle zpráv z města, které ve čtvrtek dobyly povstalecké jednotky, jsou v zajetí desítky, ne-li stovky lidí. Výměna by se podle Pušilina měla uskutečnit podle pravidla "všichni za všechny", dohodnutého minulý týden na summitu v běloruském Minsku.

Povstalci rovněž oznámili, že jsou v Debalceve ochotni zajistit bezpečnost pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Opakované žádosti pozorovatelů o přístup do města v minulých dnech odmítali s vysvětlením, že Debalceve není vzhledem k probíhajícím bojům bezpečné.

„Po stabilizaci situace v Debalceve a okolí je Doněcká lidová republika připravena zajistit bezpečnost mise OBSE ve všech oblastech regionu,“ citovala Pušilina povstalecká agentura DAN. Pokud jde o výměnu zajatců, je prý separatistické velení ochotno navázat přímý dialog s ukrajinskou stranou. Podmínkou podle Pušilina je účast vyjednavače Viktora Medvedčuka v ukrajinské delegaci.

Medvedčuk, který je šéfem proruského ukrajinského hnutí Ukrajinská volba, je považován za blízkého spojence šéfa Kremlu Vladimira Putina. Aby usnadnil mírová jednání se separatisty, zařadil ukrajinský prezident Petro Porošenko od konce loňského roku Medvedčuka do delegace ukrajinských vyjednavačů.