Povstalci odmítají inspekci OSN v Donbasu, šlo by prý o narušení dohody

Ukrajinská armáda

Ukrajinská armáda Zdroj: CTK

Proti návrhům na inspekci zástupců Rady bezpečnosti OSN na východě Ukrajiny se postavilo vedení donbaských separatistů. Iniciativu Kyjeva odmítl představitel doněckých radikálů Denis Pušilin s tím, že s přítomností OSN nepočítají mírové dohody z Minsku. Inspekce diplomatů by prý proto byla jejich porušením.

Návrh pozvat představitele stálých členských států Rady bezpečnosti do Donbasu předložil v New Yorku stálý zástupce Ukrajiny v OSN Volodymyr Jelčenko. Ukrajina podle agentury Unian o případné misi Rady už jednala se zástupci Británie a Francie.

Kyjev očekává, že přítomnost diplomatů by mohla pomoci plánům na vyslání mírové mise OSN na východ Ukrajiny. Proti takovému kroku se ale staví Rusko, které má v Radě bezpečnosti právo veta.

Podle Pušilina je návrh na vyslání delegace Rady bezpečnosti „dalším pokusem ukrajinské strany revidovat minské dohody, což je nepřípustné“. Kontrolu příměří provádí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, a na této praxi podle Pušilina není třeba nic měnit.

Po propuknutí bojů mezi ukrajinskou armádou a separatisty předloni v dubnu byla v Donbasu vyhlášena již čtyři příměří, poslední koncem prosince před vánočními svátky. Boje, které si už vyžádaly přes 9000 lidských životů, ale dosud nikdy úplně neustaly.

Radek Palata: Donbas: usmíření v nedohlednu