Požáry na Tenerife se dál šíří. Hasiči přesto hlásí pokroky

Obyvatelé Tenerife tleskají hasičům vyrážejícím bojovat s požárem

Obyvatelé Tenerife tleskají hasičům vyrážejícím bojovat s požárem Zdroj: Reuters

Požáry na Tenerife stále trvají
Požár na Tenerife
Požáry na Tenerife (20.8.2023)
Požáry na Tenerife (20.8.2023)
Požáry na Tenerife (20.8.2023)
30
Fotogalerie

Masivní lesní požár na španělském ostrově Tenerife stále postupuje, hasiči ale hlásí pokroky a předpokládají, že ho budou mít už brzy pod kontrolou, oznámil zástupce vlády Kanárských ostrovů Manuel Miranda. Oheň dosud zničil více než sedm procent plochy ostrova,  dál s ním bojuje na 250 hasičů a dvě desítky letadel. České cestovní kanceláře Čedok a Fischer mají klienty v dostatečné vzdálenosti od požáru.

„Nebude to jednoduché..., ale doufáme, že oheň budeme mít během následujících dní plně pod kontrolou,“ řekl Miranda. Místní hasiči uvedli, že noc na dnešek byla klidná a optimistická je dál i bilance, podle které zatím nebyl zničen ani jeden dům a nikdo neutrpěl zranění.

Požáry, které na Tenerife pokračují v severní a severovýchodní části ostrova v Atlantiku šestým dnem, nezasáhly žádná letoviska. Odhaduje se nicméně, že evakuovat se kvůli nim muselo na 13 tisíc lidí. Podle úřadů je ale výhled optimistický a část z nich se možná bude moci vrátit domů už v příštích dnech. Extrémně vysoké riziko požárů platí i pro pevninské Španělsko, kde se teploty zejména na jihozápadě a severovýchodě země mohou šplhat přes 40 stupňů Celsia, uvedla meteorologická služba Aemet.

Na český zastupitelský úřad se kvůli požárům na Tenerife neobrátili žádní turisté z Česka, uvedla ambasáda v Madridu. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake sdělil, že v cestovatelském systému Drozd je pro Španělsko 859 českých turistů. 

Španělský ostrov Tenerife v plamenech:

Video placeholde
Požáry na Kanárech: Španělský ostrov Tenerife v plamenech • Reuters

Clavijo podle agentury DPA také uvedl, že na jižní straně požáru se hasičům podařilo situaci stabilizovat už v neděli. Oheň se však dále šíří směrem na sever. S požárem, jehož příčiny nejsou dosud zřejmé, nyní bojuje 340 hasičů, kterým pomáhá 23 letadel.

Ostrov Tenerife zasáhly požáry (17.8.2023)Ostrov Tenerife zasáhly požáry (17.8.2023)|Reuters

Požár vypukl minulý týden v hornatém národním parku v oblasti sopky Teide a rychle se rozšířil. Požáry na Kanárských ostrovech jsou běžné, většinou se jim ale nedostane tolik pozornosti, neboť je hasiči rychle dostanou pod kontrolu. Nyní je situace jiná, protože šíření ohně pomáhají vítr a vyschlá vegetace. Oblast je také obtížně přístupná po zemi a hasiči se musejí spoléhat především na letadla.

Podle meteoroložky Vicky Palmaové je tento požár zcela výjimečný z několika důvodů. Kanárské ostrovy v předchozích dnech zasáhla rekordní vlna veder, teploty se blížily 40 stupňům a na některých z ostrovů byly i vyšší. Vlna veder byla podle místních médií nejintenzivnější v historii měření v tomto období roku. 

Rychlost šíření požáru na Tenerife byla výjimečná také kvůli tomu, že ohniska byla v zalesněných hlubokých roklích, a plameny se tak šířily do stran i nahoru vysoko po svazích.

Požár na Tenerife je dalším z řady požárů, které letos propukly v Evropě nebo v Kanadě. Největší z letošních požárů zaznamenala Havaj, kde oheň zabil 106 lidí a donutil desítky tisíc dalších obyvatel k evakuaci.