Před sedmi lety havaroval u Smolenska polský vládní speciál

Polský vládní Tupolev, který v roce 2010 havaroval u Smolenska

Polský vládní Tupolev, který v roce 2010 havaroval u Smolenska Zdroj: CC BY-SA 3.0: Mulag

Místo pádu polského vládního letounu ve Smolensku
Místo nehody polského vládního speciálu ve Smolensku
V místě nehody v té době byla hustá mlha a smolenské letiště Severnyj bylo kvůli tomu mimo provoz.
Tragédie se stala při příletu Tupolevu na vojenské letiště ve Smolensku v 8:56 místního času.
Trosky polského vládního letounu u Smolenska. Na palubě zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczynski s manželkou a další polské elity.
6
Fotogalerie

Před sedmi lety u Smolenska havarovalo letadlo se špičkou polské politické reprezentace, polští politici dodnes nemají na příčinu nehody jasný názor.

Havárie vládního speciálu hýbe byla pro polskou politickou scénu velkým otřesem. S polskou politikou ale hýbe dodnes. Podle oficiálního vyšetřování nehodu zavinila chyba kapitána. Ne všichni ale s touto verzí souhlasí. Mezi její odpůrce patří bratr tehdejšího prezidenta a současný předseda vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński. Alternativní teorie nevylučují ani cizí zavinění.

Polské vládní letadlo havarovalo u ruského Smolenska10. dubna 2010. Na palubě letadla byl prezident Lech Kaczyński a další politici a vojenští představitelé. Oficiální návštěva mířila do Ruska uctít památku Katyňského masakru.

Havárii nepřežilo všech 96 lidí, včetně prezidenta Kaczynského, posledního exilového prezidenta Kaczorowského i náčelníka generálního štábu Gagora. Na palubě nebyl ani jeden ministr, činnost vlády tedy nebyla ohrožena.