Přes Středozemí dorazilo letos tolik lidí, jako loni za celý půlrok

Uprchlíci, kteří do Evropy dopluli přes Středozemní moře

Uprchlíci, kteří do Evropy dopluli přes Středozemní moře Zdroj: CTK

Téměř 132 tisíc lidí se v prvních dvou měsících letošního roku dostalo přes Středozemní moře do Evropy. Podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) to je víc než za celou první polovinu roku 2015. Cesta přes moře letos stála život 410 osob. "Přesuny přes Středozemní moře se během zimy zpomalily, ale i nadále jsou poměrně vysoké," upozornil UNHCR, který upřesnil, že 131 724 uprchlíků a přistěhovalců jich 122 637 dorazilo přes Egejské moře do Řecka.

„UNHCR dnes varuje, že Evropa je na pokraji humanitární krize, za kterou si převážně může sama,“ uvádí se dále v dokumentu. Podle úřadu se rychle hromadí uprchlíci v Řecku, kde jich 24 tisíc potřebuje nouzové ubytování. Evropské vlády podle UNHCR mezi sebou nespolupracují, přestože již dosáhly dohody v řadě oblastí.

Úřad uvedl, že Řecko nemůže situaci zvládnout samo a že je nadále naprosto zásadní, aby státy EU uskutečnily program přesídlování uprchlíků podle kvót, na nichž se dohodly v loňském roce. Proti plánu přerozdělení 160 tisíc běženců se staví hlavně země visegrádské čtyřky, včetně České republiky.

UNHCR upozorňuje, že navzdory závazku převzít z Řecka 66 400 uprchlíků, členské státy Evropské unie nabídly zatím jen 1539 míst. Přestěhováno navíc bylo jen 325 lidí.