Při leteckém neštěstí na Tchaj-wanu zemřelo 47 lidí

Letadlo aerolinek Transasia

Letadlo aerolinek Transasia Zdroj: CC: (CC BY-SA 2.0)/Steven Byles/flicr.com

Při dnešní letecké nehodě na Tchaj-wanu přišlo o život 47 osob a 11 dalších bylo zraněno. V konečné bilanci to oznámilo tamní ministerstvo dopravy. Stroj místní společnosti TransAsia Airways havaroval za bouře při druhém pokusu o nouzové přistání. Ostrovní stát Tchaj-wan v posledních dnech čelí nepřízni počasí v důsledku řádění tajfunu Matmo.

K neštěstí došlo nedaleko města Magong v souostroví Pcheng-chu (Peskadorské ostrovy). Magong byl i cílovou destinací vnitrostátního letu startujícího z přístavu Kchao-sung na jihu Tchaj-wanu.

První zprávy, odvolávající se na oblastního šéfa hasičů, hovořily o 51 mrtvých. Na palubě stroje bylo podle tchajwanské správy civilního letectví 54 pasažérů a čtyři členové posádky. Mezi cestujícími byla podle agentury AP i dvojice francouzským občanů, zbytek pocházel z Tchaj-wanu.

Tchaj-wan se od úterý potýká s tajfunem Matmo a zemi sužují silné bouřky. Kvůli tajfunu sousední Čína evakuovala na 300 tisíc lidí.

Prezident Tchaj-wanu vyzval k rychlému vyšetření tragédie

Prezident Ma Jing-ťiou neštěstí označil za „velmi smutný den v dějinách tchajwanského letectví“ a vyzval úřady k rychlému vyjasnění podrobností tragédie, uvedl jeho mluvčí.

Podle zahraničních agentur je na místě asi 200 vojáků, stovka hasičů a více než 200 policistů. Příčinou neštěstí mohla být podle oblastního hasičského oddělení snížená viditelnost způsobená hustým deštěm. Podle leteckého úřadu ale hodnota viditelnosti stále odpovídala standardům pro přistání.

Poslední velké letecké neštěstí se na Tchaj-wanu odehrálo rovněž nedaleko ostrovů Pcheng-chu. Při nehodě Boeingu 747 zemřelo v roce 2002 více než 200 osob.