Při náletech arabské koalice bylo v Jemenu zabito nejméně 40 lidí

ilustrační foto, Poničený dům v Jemenu

ilustrační foto, Poničený dům v Jemenu Zdroj: ctk/AP

Nejméně 40 lidí, včetně několika rybářů, bylo zabito při nočních náletech arabské koalice vedené Saúdskou Arábií, které zasáhly dva jemenské ostrovy v Rudém moři.

Podle agentury Reuters a jejích zdrojů helikoptéry a bojové čluny arabské koalice ostřelovaly několik vojenských pozic šíitských povstalců a sil loajálních někdejšímu jemenskému prezidentu Alímu Abdalláhu Sálihovi na ostrovech Akbán a Kadmán. Při náletech bylo údajně zabito několik rybářů a zničena řada rybářských lodí. Vyjádření mluvčího arabské koalice se agentuře Reuters nepodařilo získat.

Šíitští povstalci loni v září obsadili metropoli Saná a postupně se dostali až do Adenu na jihu země. V březnu do bojů na straně vlády prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího vstoupila koalice vedená Saúdskou Arábií, což postup šíitů zpomalilo. Aden už jemenská vláda získala zpět a nyní se snaží postupovat severním směrem, tedy na Táizz a Saná. Podle OSN si boje od března vyžádaly již nejméně 2577 obětí.

V minulých týdnech byly při náletech arabské koalice nejméně čtyřikrát zasaženy civilní cíle, připomněl Reuters. Nejtragičtější incident se stal koncem září, když střely z koaličních letadel zasáhly v pobřežní vesnici Vahídža stany, v nichž se konala svatební oslava. Zabito bylo 131 osob.