Při výbuchu v budově OSN v Nigérii zemřelo nejméně 18 lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Anonymous

Nejméně 18 lidí zemřelo při explozi, která dnes otřásla budovou Organizace spojených národů v nigerijském hlavním městě Abuji. Uvedl to zdravotnický zdroj Reuters s tím, že bilance nemusí být konečná. Výbuch způsobilo auto naložené trhavinou, kterému se podařilo prorazit zátarasy kolem budovy.

Bezpečnostní zdroje z útoku podezírají radikální sektu Boko Haram nebo severoafrickou odnož teroristické sítě Al-Káida. „Lidé byli převezeni do různých nemocnic, takže si nejsme jisti přesným počtem obětí. Ale je jich nejméně 18,“ uvedl policejní komisař Mike Zuokumor. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun prohlásil, že celkový počet obětí bude „značný“.

Kanceláře OSN se podle AP nacházejí ve stejné čtvrti jako americké velvyslanectví a další diplomatická zastoupení. V objektu, kde sídlí 26 agentur organizace, mohlo pracovat až 400 lidí. Výbuch nastal krátce před 11:00 místního času (12:00 SELČ). Podle svědků srovnal se zemí křídlo budovy Spojených národů. Kromě požárníků a zdravotníků v oblasti operují také vojáci.

„Auto narazilo do budovy a explodovalo. S velkou pravděpodobností to je práce Boko Haram anebo Organizace Al-Káida v muslimském Maghribu,“ řekl Reuters bezpečnostní zdroj. Zbytky vozu prý spadly do sklepních prostor poničené budovy.

Svědci podle agentury AP uvedli, že vůz prorazil obě brány areálu OSN, přestože ochranka se ho snažila zastavit, a dostal se až před hlavní vchod.

V červnu v Abuji explodovala bomba před policejním velitelstvím. K útoku se přihlásila islámská sekta Boko Haram, která chce v západoafrické Nigerii, rozdělené na muslimský sever a křesťanský jih, prosadit vládu podle islamistického práva šaría.

Boko Haram, jejíž název v místním nářečí znamená „západní výchova je svatokrádež“, stojí podle Reuters za téměř každodenním násilím v Nigérii. Nejčastěji se zaměřuje na policii na severovýchodě nejlidnatější africké země. Tam zřejmě útočila ve čtvrtek.

ilustrační fotoilustrační foto | CTK/AP