Přijme Obama Putinovo pozvání na oslavy do Moskvy?

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Rusko pozvalo amerického prezidenta Baracka Obamu, spolu s množstvím jiných hlav států, do Moskvy na květnové oslavy 70. výročí vítězství Spojenců ve druhé světové válce. Oznámil to poradce ruského prezidenta Vladimira Putina. "Zveme všechny země protihitlerovské koalice, naše spojence, naše nejbližší a nejvlivnější partnery, čímž chápeme země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika)," potvrdil Jurij Ušakov.

Ruská média předpokládají, že Američané se ohledně ruského pozvání rozhodnou až krátce před oslavami - a vše bude záviset od vztahů mezi oběma státy v dané chvíli. Naposledy přijel americký prezident na moskevské oslavy v roce 60. výročí konce války, ale na rozdíl od Obamy měl tehdy George Bush dosti dobré vztahy s ruským prezidentem.

Odpověď z Bílého domu se tak nedá čekat dříve než v dubnu, předpověděl internetový list Gazeta.ru s tím, že Obamu by případně mohl nahradit ministr zahraničí John Kerry, anebo nakonec jen velvyslanec. Obama chyběl i na olympiádě v Soči.

Příležitost k přehlídkám
Rusko slaví každý rok vítězství ve druhé světové válce 9. května, protože německá kapitulace byla podepsána pozdě v noci 8. května v Berlíně, kdy už v Moskvě bylo vzhledem k časovému posunu 9. května. Pro Rusy jde o příležitost k pořádání grandiózních přehlídek na moskevském Rudém náměstí, předvádějících vojenskou sílu současného Ruska.

Ukrajinská krize plány komplikuje

Avšak březnová anexe Krymu a krvavý konflikt mezi proruskými separatisty a ukrajinskými vládními silami na východě Ukrajiny vyvolal nejhorší krizi ve vztazích mezi Ruskem a Západem od konce studené války.

Putin letos slavil 9. května i na Krymu, kam přiletěl po moskevské přehlídce, zatímco nejvyšší čeští představitelé tentokráte vynechali tradiční recepci na ruském velvyslanectví, kam však přišel exprezident Václav Klaus i někteří poslanci za KSČM a ČSSD.

Klaus se jako český prezident v květnu 2010 zúčastnil oslav 65. výročí oslav konce války v Moskvě a ruská přehlídka na něj udělala dojem. „Ta (ruská) armáda je určitě silná a mocná - a v tomto smyslu je určitě třeba se jí obávat… Ale já to necítím jako nebezpečí pro nás a mrzí mě, že to někdo pořád tímto směrem pootáčí,“ řekl Klaus českým novinářům před odletem do vlasti. S tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem - Putin byl tehdy premiér - se tehdy setkal už popáté.