Princip právního státu je v Polsku v ohrožení, Brusel doporučil kroky k nápravě

Polská premiérka Beata Szydlová

Polská premiérka Beata Szydlová Zdroj: CTK

Evropská komise dnes do další fáze posunula svůj spor s Polskem o stavu právního státu v zemi. První místopředseda EK Frans Timmermans dnes novinářům představil konkrétní doporučení týkající se polského ústavního soudu. Varšava má komisi do tří měsíců informovat, jaké kroky přijala, aby systematické ohrožení právního státu odstranila. Polské ministerstvo zahraničí ale dnešní krok EK označilo za předčasný.

Obavy Evropské komise o situaci kolem právního státu v Polsku nerozptýlil ani nedávno přijatý nový zákon o ústavním soudu, i když řeší některé z jejích dřívějších námitek. Nicméně polská diplomacie tvrdí, že obavy jsou předčasné, protože zmíněný zákon ještě ani nevstoupil v platnost.

„Ústavní soud v Polsku stále ještě nemůže plně zajišťovat funkční ústavní kontrolu. To ovlivňuje jeho integritu, stabilitu a správné fungování, které je jednou ze základních pojistek vlády práva v Polsku,“ upozornil Timmermans. Komise má podle něj zájem na pokračování „konstruktivního dialogu“ s Varšavou a doufá v rychlé vyřešení věci.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) loni po svém výrazném vítězství v parlamentních volbách učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patřily k nim také personální změny v ústavním soudu i rychle předložená novela zákona o něm. Tuto prosincovou novelu ovšem sami soudci v březnu odmítli jako protiústavní.

Komise dnes Polsku doporučila publikovat a řídit se rozhodnutími ústavního soudu z loňského 9. prosince, které se týká působení soudců vybraných ještě předcházející vládou, i březnové rozhodnutí o neústavnosti prvního pokusu o novelu zákona.

Přečtěte si:

Toto rozhodnutí vláda premiérky Beaty Szydlové odmítla publikovat. Komise nyní žádá, aby se tak stalo a také aby veškerá další rozhodnutí ústavního soudu byla v budoucnu zveřejňována automaticky.

„Žádáme také, aby polské úřady také zajistily, že každá další novela zákona o ústavním soudu bude respektovat jeho vlastní nálezy,“ poznamenal Timmermans.

Novelu zákona, schválenou minulý týden, by měl podle komise ústavní soud prozkoumat ještě před jejím vstupem v platnost a úřady by si měly také vyžádat názor právních expertů Benátské komise Rady Evropy.

Polské ministerstvo zahraničí ale v dnešním prohlášení podle médií ujistilo, že nový zákon zavede řešení, jež „budou v naprostém souladu s evropskými normami fungování ústavního práva“. „Polské úřady jsou odhodlány obnovit pevný základ fungování ústavního soudu,“ dodává se v komuniké.

Varšava apeluje na ponaučení z brexitu

Agentura AFP poukázala na to, že polské úřady zpochybňují legitimitu EK v této záležitosti. Tážou se, zda komise „respektuje principy loajální spolupráce s vládami členských zemí“. „Evropská komise si zjevně nevzala ponaučení z brexitu,“ uvedl v této souvislosti polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak.

Dnešními doporučeními Varšavě evropská exekutiva posunula vůbec poprvé využívaný mechanismus, v jehož závěru mohou teoreticky členské země EU na základě návrhu komise rozhodnout o tom, že Polsko zbaví hlasovacích práv v ministerských radách EU.

Takový vývoj je ovšem zatím nepravděpodobný a například Maďarsko už dalo jasně najevo, že by podobný návrh vetovalo.

O stavu právního státu v Polsku Evropská komise s Varšavou vyjednává od loňských Vánoc. Do formální roviny se poprvé v historii EU využívaný mechanismus posunul 1. června, kdy komise poslala do Polska své kritické hodnocení situace.