Příznivci palestinského státu převažují nad odpůrci

Čeká Palestince vítězství?

Čeká Palestince vítězství?

Příznivci myšlenky samostatné Palestiny mají převahu nad jejími odpůrci, vyplývá z průzkumu BBC v 19 zemích světa. Podle sondy je pro vznik palestinského státu 49 procent lidí, zatímco 21 procent se domnívá, že by se jejich vláda měla vyjádřit proti němu. Zbytek nedokázal zaujmout jednoznačné stanovisko. Palestinská samospráva plánuje požádat o uznání plného členství v OSN tento pátek.

Větší podporu má podle očekávání myšlenka nezávislé Palestiny v muslimské části světa, velké přízní se těší také v Číně. Ale i v zemích, kde byl odpor proti její státnosti nejsilnější, převládají sympatizanti suverenity. Kupříkladu ve Spojených státech se vyslovilo 45 procent pro a 36 proti.

Tři významné evropské země – Německo, Francie a Británie - dopadly v průzkumu podobně. Palestinskou myšlenkou tam podporuje 53 až 54 procent lidí, největšími odpůrci jsou přitom Němci.

Přes příznivé výsledky průzkumu Palestinci v úspěšné vyřízení žádosti příliš doufat nemohou. Spojené státy daly najevo, že budou návrh v Radě bezpečnosti OSN vetovat. Není však vyloučené, že samospráva nakonec zvolí jinou taktiku a dosáhne tak alespoň dílčího uznání ve Valném shromáždění OSN.