Problémy staronového šéfa Krymu: musí sehnat vodu a turisty

Krymské pobřeží

Krymské pobřeží Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nick Savchenko via Flickr

Krymský parlament jednohlasně zvolil do čela regionu dosavadního úřadujícího premiéra Sergeje Aksjonova. Politika, jenž za aktivní podíl na přičleňování poloostrova k Rusku čelí západním sankcím, čekají náročné úkoly. S pomocí Moskvy musí vyřešit infrastrukturní problémy, přilákat na poloostrov turisty a zajistit dostatek vody zemědělcům.

Krym má za sebou špatnou turistickou sezonu. Místní ministerstvo cestovního ruchu minulý týden uvedlo, že tam od počátku roku zavítaly tři miliony návštěvníků. Oproti loňsku jde o polovinu, Rusové nezvládli nahradit výpadek Ukrajinců. Finanční ztráta se odhaduje na 2,3 miliardy dolarů.

Moskva vyčlení 58 milionů dolarů na rozvoj lázní a sanatorií, region navíc upírá oči k Asii a do budoucna očekává masivní příliv čínských návštěvníků. Agentura Ria Novosti citovala šéfa krymské obchodní komory Alexandra Basova, podle něhož jsou Číňané navíc připraveni investovat do hotelnictví a hazardu, ale i dalších odvětví. „O Krym se velmi zajímají jako o tranzitní koridor pro doručování zboží do Evropy, cesta pro ně bude kratší o dva tisíce kilometrů,“ tvrdí Basov, podle něhož investoři čekají na zavedení speciálních ekonomických zón s daňovými úlevami.

Pro rozvoj Krymu ale bude důležité nejdříve vyřešit problémy s dopravní infrastrukturou. Prezident Vladimir Putin tento týden vydal instrukci postavit plánovaný most přes Kerčský průliv do konce roku 2018. Podle některých názorů je to však nesplnitelný úkol, jinak by spoj už dávno stál.

Chybí i voda

Poloostrov navíc trápí nedostatek vody, jelikož byl závislý na dodávkách z Ukrajiny. Sucho silně poznamenalo letošní sklizeň. V září se v The Moscow Times objevily zprávy, že úřady plánují zásobovat Sevastopol pitnou vodou mimo jiné z rezervoáru, jenž byl od sovětských dob uzavřen v obavě z kontaminace. Chystají se také odsolovací zařízení. Farmářům mají pomoci i metody na vyvolávání deště jako kropení mraků jodidem stříbrným. „Máme řadu programů, které mohou způsobit srážky v určitých oblastech,“ slibuje Aksjonov.

Moskva chápe, že pokud se situace brzy nezlepší, propadnou místní skepsi. „V příštích měsících uvidíme první vlnu napětí kolem stále nevyřešených problémů,“ řekl nedávno Reuters ministr pro krymské záležitosti Oleg Saveljev.