Propad se přelil i do Evropy, akcie jsou nejníže za více než rok a půl

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropské akciové trhy dnes oslabují a jejich hlavní indexy jsou nejníže za více než 20 měsíců. Navázaly tak na prudký středeční propad na Wall Street a následný pokles akciových trhů v Asii. V Evropě se pokles týká všech odvětví, nejvíce ale technologií, jejichž index dopoledne ztrácel asi 2,4 procenta. Středeční propad na Wall Street rovněž zasáhl zejména technologické tituly.

Hlavní index londýnské burzy FTSE 100 odepisuje kolem 1,6 procenta na 7035 bodů. Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem ztrácí 0,9 procenta na 11.604 bodů, zatímco pařížský CAC 40 vykazuje pokles o 1,2 procenta na 5143 bodů.

Technologické tituly byly hnacím motorem takzvaného býčího trhu, který trvá několik let. Investoři tak odvracejí pozornost k bezpečným německým vládním dluhopisům.

Nervozitu investorů vyvolává kromě dopadů globální obchodní války také růst výnosů dluhopisů americké vlády. Akcie reagují mimo jiné i na prohlášení šéfky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeové, že současné ocenění akcií je "extrémně vysoké". FTSE 100 Chart

Akcie ve Spojených státech ve středu prudce oslabily, hlavní indexy odepsaly více než tři procenta a zaznamenaly nejvyšší denní propad za osm měsíců. Investoři se zbavovali růstových titulů v čele s technologickými společnostmi, kde byly ztráty ještě výraznější.

Jednou z hlavních příčin prudkého poklesu cen akcií je rychlý růst výnosů amerických státních dluhopisů. Například obligace se splatností deset let, které jsou považovány za ukazatel vývoje firemních dluhů i vývoje sazeb hypoték, se dostaly nad 3,2 procenta.