Propašovat mobil Krejčířovi v botě se ženě nepodařilo, začal zvonit

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: CTK

V Jihoafrické republice v neděli zadrželi ženu, která se pokusila Čechovi Radovanu Krejčířovi propašovat do vězení mobilní telefon. Krejčíř byl v srpnu uznán vinným z únosu, pokusu o vraždu a pokusu o přechovávání drog. Výši trestu má soud oznámit tuto středu.

Pětačtyřicetiletá realitní makléřka se pokusila mobilní telefon Krejčířovi propašovat v podrážce boty. Podle mluvčího jihoafrické policie Solomona Makgaleho žena Čecha ve věznici Zonderwater nedaleko Pretorie navštívila pod záminkou rozhovoru o prodeji jeho nemovitostí v luxusní johannesburské čtvrti Bedfordview.

„Uvedla, že jí někdo dal pro Krejčíře jídlo a staré běžecké boty,“ uvedl Makgale. Na ukrytý telefon údajně vězeňská služba přišla díky tomu, že ještě během ženiny návštěvy začal vyzvánět. Krejčířovi prý právě z Polska volal jeho syn Denis. Realitní makléřka už byla obviněna z porušení soudního nařízení a v úterý by měla stanout před soudem.

Krejčíř prý plánoval již několik útěků z vězení. Na konci září vězeňská služba informovala, že překazila jeden z nich. V cele u vězně nalezli pistoli, nůž a několik mobilních telefonů.

Fotografie boty, ve které měla žena pronést mobil pro KrejčířeFotografie boty, ve které měla žena pronést mobil pro KrejčířeFotografie boty, ve které měla žena pronést mobil pro Krejčíře | CTK

Soud uznal Krejčíře vinným z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu určeného pro Krejčíře. Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl. Jedná se o jeho první odsouzení v JAR, kde je obžalován hned v několika různých případech, v nichž jde mimo jiné o vraždy.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.