Proruští povstalci prý mají černou skříňku zříceného boeingu

Boeing 777, který zmizel v březnu 2014. Fotka letadla  firmy Malaysia Airlines je z roku 2011.

Boeing 777, který zmizel v březnu 2014. Fotka letadla firmy Malaysia Airlines je z roku 2011. Zdroj: CTK/AP

Proruští separatisté na východě Ukrajiny tvrdí, že našli černou skříňku z malajsijského letounu, z jehož údajného sestřelení obviňují Kyjev. Informovala o tom agentura Interfax.

Stroj neměl až do zmizení z radaru žádné problémy, uvedl podle agentury Reuters šéf ukrajinského úřadu po letectví. Evropská organizace řízení leteckého provozu Eurocontrol událost stále hodnotí jako nehodu, informoval server německého deníku Die Welt.

Ukrajinská vláda a proruští separatisté v oblasti se ovšem navzájem obviňují ze sestřelení stroje.

Šéf ukrajinského leteckého úřadu Dmytro Babejčuk řekl, že do zmizení z radarů „let probíhal normálně“. „Posádka se ani slovem nezmínila o jakýchkoli problémech,“ řekl Babejčuk.

Die Welt zjistil, že Eurocontrol zřícení Boeingu 777 hodnotí „v tuto chvíli jako nehodu“. Mluvčí úřadu deníku řekl, že za kontrolu leteckého provozu v oblasti jsou odpovědné jak ukrajinské, tak ruské úřady. „Událost teď řešíme. V tuto chvíli ale nemáme důvod k uzavření vzdušného prostoru,“ řekl mluvčí.

Řada leteckých společností, včetně německé Lufthansy, ruského Aeroflotu či Turkish Airlines nicméně už oznámily, že se budou ukrajinskému vzdušnému prostoru vyhýbat.