Protiraketová obrana USA nebude funkční, míní kritici

Protiraketová obrana - ilustrační foto

Protiraketová obrana - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americká protiraketová obrana podle kritiků záměru možná nikdy nebude funkční. Informoval o tom server Politico. Drahý a náročný projekt, který dosud stál kolem 35 miliard dolarů, je prý navíc namířen proti hrozbám, které zatím neexistují. Americká administrativa nicméně věří v životaschopnost systému a považuje jej za klíčovou součást obrany země.

Debatu o protiraketové obraně ve Spojených státech obnovil nedávný výrok prezidenta Baracka Obamy zachycený bez jeho vědomí mikrofonem při rozhovoru s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, že bude mít po podzimních prezidentských volbách v USA ohledně systému dlouhodobě kritizovaného Ruskem „více flexibility“. Tento týden ji pak přiživil i severokorejský raketový test, který vzbudil o otázky ohledně možné obrany Spojených států před mezikontinentální střelou vystřelenou KLDR.

Protiraketová obrana ale například podle předsedy washingtonské neziskové organizace Centrum pro kontrolu a nešíření zbraní a generálporučíka Roberta Garda tím správným řešením není. „Někteří lidé říkají, že to je jediná obrana, jakou Spojené státy proti balistickým střelám mají. Problém ale je, že nefunguje,“ uvedl. „Je jako člověk, který hledá klíče ve světle pouliční lampy,“ dodal.

Zkoušky se zatím stoprocentní úspěšnosti ani zdaleka neblíží

Kritici projektu jako Gard upozorňují na to, že z dosavadních 15 zkoušek systému jich sedm selhalo. Armáda po dvou neúspěšných testech v roce 2010 další odložila až na letošní prosinec. Pokud tato zkouška dopadne dobře, půjde o první úspěšné sestřelení rakety za poslední čtyři roky. Jde navíc o testy v umělých podmínkách, o plnohodnotné ozkoušení systému se armáda podle Garda ještě nepokusila.

Čtěte také:

Medveděv: V roce 2018 musíme být schopni reakce na štít

Obama chce dále snižovat jaderný arzenál

Gardovu skepsi zesílila loňská studie vědecké rady amerického ministerstva obrany. Systém, jehož součásti podle původních a nyní opuštěných plánů americké vlády měly vzniknout i v Česku, podle ní má významné problémy se včasným zachycením stoupajících raket a rozlišováním mezi atrapami a skutečnými cíli.

Protiraketová obrana - ilustrační fotoProtiraketová obrana - ilustrační foto | profimedia.czRaketové systémy Patriot

Cirincione: Projekt je „nejdéle trvající podfuk“ americké obrany

Obranný expert a dlouhodobý kritik protiraketové obrany Joseph Cirincione si pak nebere servítky. Projekt označuje „nejdéle trvající podfuk“ na americkém ministerstvu obrany. „Nemáme systém, který by byl byť vzdáleně schopný bránit Spojené státy proti střele dlouhého doletu. Naživu ho živí hlavně politika,“ podotkl.

Protiraketová obrana má podporu jak demokratů, tak republikánů. Současný prezident Barack Obama ji sice na počátku své vlády podrobil revizi a značně ji upravil, považuje ji ale za klíčovou součást obrany země i jejích spojenců. Kongres na projekt loni i přes rozpočtové škrty schválil o 8,6 miliardy dolarů více. Celkové dosavadní náklady na systém, který v různých podobách Spojené státy vyvíjejí už 60 let, tak přesahují výdaje na vesmírný program Apollo, který představoval 16 misí na oběžnou dráhu Země a šest přistání na Měsíci.

Část odborníků naopak volá po rychlejším vybudování obrany

Někteří odborníci si ale myslí, že americká vláda by výdaje na program měl ještě zvýšit, aby urychlila jeho vývoj. Například Peter Hussey, který byl poradcem administrativy prezidenta Ronalda Reagana, upozorňuje, že Írán by mohl mít v roce 2015 raketu schopnou zasáhnout Londýn a že by na to USA měly být připravené. Současné technologické potíže považuje za obvyklou součást vývoje.

Rovněž americká vláda podle vyjádření nejmenovaného činitele věří, že protiraketová obrana bude schopna ostrého nasazení a že se bude postupně zlepšovat. Cirincione ale zůstává skeptikem. „I kdybychom nakonec získali obranný systém, který bude fungovat, nepřítel na nás zaútočí bezpilotními letadly, o kterých nebudeme vědět dříve, než vybuchnou v našich městech,“ uvedl.