První vlnu Česko skvěle zvládlo. A druhou nezvládlo, míní CNN

Ještě před dvěma měsíci se premiér Andrej Babiš chlubil že je Česko best in covid, tedy že si s nákazou poradila nejlépe ze všech.

Ještě před dvěma měsíci se premiér Andrej Babiš chlubil že je Česko best in covid, tedy že si s nákazou poradila nejlépe ze všech. Zdroj: Reuters

Podzimní počasí v Česku provázejí roušky na zastávkách MHD.
Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) opětovně nabádá k nošení roušek a k mytí rukou. Čechům pak znovu ukázal, jak správně na to
Opatření proti koronaviru zastavila provoz restaurací.
Podzimní počasí v Česku provázejí roušky na zastávkách MHD.
5
Fotogalerie

Za neskutečný označuje americká televize CNN vývoj pandemie COVID-19 v České republice, která podle ní výborně zvládla první vlnu šíření nákazy zejména díky včasnému zavedení plošného nošení roušek. Při druhé vlně však předchozí úspěch nezopakovala.

Mimořádného rozmachu koronaviru v Česku si všímají i další světová média. Upoutala je také nedělní demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze, která přerostla v násilné potyčky s policisty.

„Ačkoli Česká republika zažívá technicky vzato druhou vlnu epidemie, ta první z tohoto jara ve srovnání s nynějším stavem vypadá jako bezvýznamná tečka na radaru,“ píše server CNN. Připomíná také, že ještě před dvěma měsíci se premiér Andrej Babiš chlubil tím, že je jeho země best in covid, tedy že si s nákazou poradila nejlépe ze všech.

Ke konci března Babiš rovněž napsal na twitteru americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, ať zkusí tamní epidemii porazit „českých způsobem“ a doporučil mu jednoduché látkové roušky domácí výroby, které podle něj sníží šíření viru o osmdesát procent. CNN však poznamenává, že nyní se v Česku za den odhalí jeden z největších počtů nakažených na milion obyvatel na světě.

Americký server ABC News napsal, že po letním uvolnění se řada českých občanů vrací k restrikcím jen s nelibostí, a že se například z nošení roušek stalo zčásti politické téma jako v několika jiných zemích.

V této souvislosti si média všímají nedělní demonstrace proti restriktivním opatřením na Staroměstském náměstí. O té informovaly světové agentury, britský list The Guardian či například agentura Nová Čína.

Web australské veřejnoprávní televize ABC stejně jako další média připomíná, že je teď v Česku nejhorší epidemická situace z celé Evropy a že tam od začátku září sedminásobně vzrostl celkový počet potvrzených nákaz. Poznamenává rovněž, že sousední Německo registruje asi desetkrát méně nově nakažených na počet obyvatel.