Pseudopříměří. Tak podle Porošenka vypadá situace v Donbasu

ukrajinský prezident Petro Porošenko

ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/AP

Na východě Ukrajiny vládne podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka "pseudopříměří". Řekl to při návštěvě Berlína, kde se setkal s kancléřkou Merkelová. Podle ní je prosazování dohod o klidu zbraní na východní Ukrajině "namáhavé".

Porošenko také obvinil Moskvu, že posiluje svoji vojenskou přítomnost ve východních oblastech jeho země, kde proti ukrajinské armádě bojují proruští separatisté. I přes dohodnuté příměří přibývá podle Porošenka ruských vojáků zejména v oblasti přístavního města Mariupol.

Čtěte více o situaci v Donbasu:

Obává se, že povstalci chtějí na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina vybojovat pozemní cestu na Krym, který Moskva anektovala loni na jaře.

Kyjev v pondělí uvedl, že na východě Ukrajině bojuje 43 tisíc povstalců, z toho devět tisíc ruských vojáků. Podle minských dohod, které 12. února v podepsaly obě znesvářené strany za přítomnosti Ruska, Francie a Německa, má na východě Ukrajiny panovat klid zbraní. Příměří je ale prakticky každodenně porušováno. Podle údajů OSN si konflikt od loňského dubna vyžádal více než šest tisíc životů.