Těžké zbraně z fronty nezmizely ani po minských dohodách, varuje OBSE

Ukrajinská armáda

Ukrajinská armáda Zdroj: ctk

Ukrajinská armáda ani bojovníci "lidových republik" v Donbasu nedodrželi ustanovení minských dohod o odsunu těžké bojové techniky z linie fronty, řekl Alexander Hug, zástupce šéfa ukrajinské kontrolní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

„Provádíme kontrolu stahování zbraní armády i povstalců,“ řekl Hug. „Na některá místa ale stále nemáme přístup. Když se navíc někdy vracíme do míst, kde měla být odsunutá technika uskladněna, zjišťujeme, že už tam výzbroj není,“ upozornil německý diplomat.

Podle dohod podepsaných v únoru v Minsku měly znepřátelené strany během několika týdnů vyvést z linie fronty zbraně ráže vyšší než 120 milimetrů.

Osm zabitých příslušníků armády

Přestože ukrajinská armáda a zejména vzbouřenci oznámili, že z fronty odsunuli i zbraně nižšího kalibru, informace o palbě z těžkých zbraní z Donbasu přicházejí prakticky denně.

Jen za poslední týden v přestřelkách ukrajinská armáda ztratila osm vojáků, vzbouřenci své ztráty neoznámili. Od loňského dubna, kdy ozbrojené akce začaly, zahynulo na východě Ukrajiny přes 6100 lidí.