Pusťte do Koreje migranty, žádá vládu guvernér

Jižní Korea

Jižní Korea Zdroj: profimedia.cz

Guvernér Korejské národní banky Kim Čung-su požádal nastupující vládu v Soulu, aby uvolnila imigrační politiku. Jižní Korea totiž patří k nejrychleji stárnoucím národům na světě, v důsledku čehož jí ubývají pracovní síly. Řešením má být snazší zaměstnávání cizinců.

„Myslím, že by bylo vhodné otevřít se přistěhovalcům,“ řekl Kim Čung-su. Podobné politické intervence guvernéra jsou v Koreji neobvyklé.

V 50milionové zemi žije pouze 60 tisíc příslušníků menšin. Podle guvernéra by si měla Korea vzít příklad z USA, které ročně přijmou přes milion lidí.

Korea má přísnou imigrační politiku a současně vysoké náklady na péči o děti. Tato kombinace způsobila, že v bohaté zemi připadá na jednu ženu pouze 1,2 dítěte. Pokud bude trend pokračovat, poměr pracujících k důchodcům se podle OECD do roku 2050 změní z nynějších 4,5 na 1,2.

Nově zvolená prezidentka Pak Kun-hje slíbila, že rozšíří státní podporu dětem a sníží školné na vysokých školách, což má zvýšit porodnost. O plánech ve věci migrační politiky ale zatím nemluvila.

Pro přistěhovalce platí přísná pravidla. Cizinci s sebou většinou nesmí přivést své rodiny nebo žádat o korejské občanství a do pěti let od příjezdu musí odjet.

Analytici: Fenomén Gangnam Style ilustruje i globální změny

Kolik lidí ve vyspělých státech je bez práce?Kolik lidí ve vyspělých státech je bez práce?

Strašák dlouhodobé nezaměstnanosti