Putin: Americký štít proti raketám jasně porušuje odzbrojovací dohody

Ruský prezident Vladimír Putin a ministr obrany Sergej Šojgu

Ruský prezident Vladimír Putin a ministr obrany Sergej Šojgu Zdroj: CTK

Ruský prezident Vladimir Putin označil budování amerického protiraketového štítu v Evropě za jasné porušení odzbrojovacích dohod. Rusko bude podle Putina nuceno reagovat na ohrožení své národní bezpečnosti, ale nenechá se vtáhnout do závodů ve zbrojení.

Prezidentova slova se týkala čtvrtečního zahájení provozu amerického protiraketového systému Aegis s radiolokátorem a protiraketovými střelami v Rumunsku, na což USA poskytly 800 milionů dolarů (asi 19 miliard korun). Jde o součást štítu, který má chránit evropské členy Severoatlantické aliance před balistickými raketami, jež by mohly být odpálené z Blízkého východu, zejména z Íránu. Další část amerického štítu se dnes začíná budovat v Polsku.

NATO ujišťuje, že štít není namířen proti Rusku, ale má sloužit obraně. Moskva tomuto tvrzení nevěří a prohlašuje, že projekt ohrožuje ruskou národní bezpečnost.

„Teď, po rozmístění prvků protiraketové obrany (v Evropě), budeme nuceni přemýšlet o tom, jak odstranit hrozby vznikající vůči národní bezpečnosti Ruské federace,“ prohlásil Putin podle agentury TASS na poradě s představiteli obranného průmyslu v černomořském letovisku Soči na jihu Ruska.

Prezident upozornil, že Rusko neustále upravuje plány výstavby svých ozbrojených sil podle měnící se mezinárodní situace. Tu podle něj budování amerického štítu zhoršuje.

Kde jsou íránské hrozby, ptá se Putin

Američané klamou veřejné mínění, když tvrdí, že protiraketový štít je výlučně obranný systém a nijak neohrožuje Rusko, řekl Putin. „Nic podobného, není to obranný systém, ale součást jaderného strategického potenciálu USA, přenesená na periferii,“ prohlásil ruský prezident.

Připomněl také argumenty, že štít má ochránit USA a jejich evropské spojence před hrozbou jaderného útoku z Íránu. „Kde jsou teď íránské jaderné hrozby? Neexistují. Ale vytváření protiraketové obrany pokračuje,“ dodal.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí již ve čtvrtek označila rozmístění amerických protiraketových střel v Rumunsku za porušení dohody o likvidaci raket středního a kratšího doletu. Moskva odpoví odvetnými vojenskými opatřeními, varovala Marija Zacharovová bez dalšího upřesnění.

Rusko podle velitele strategických sil Sergeje Karakajeva hodlá do roku 2022 plně přezbrojit na modernější mezikontinentální rakety, které mají umět pronikat současnou i budoucí americkou protiraketovou obranou.