Putin: Hospodářská krize v Rusku dosáhla vrcholu

Rusk prezident Vladimir Putin

Rusk prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Ekonomická krize v Rusku dosáhla vrcholu. Na investičním fóru v Moskvě to dnes prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Ruskou ekonomiku zasáhly dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářskou situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi. Země ale podle Putina neplánuje začít jakkoli regulovat kapitálové toky.

„Byl dosažen vrchol krize,“ prohlásil podle agentury Reuters Putin na konferenci v ruské metropoli. Země neplánuje zavést omezení toků kapitálu, uvedl také.

Světová banka na konci září zhoršila výhled ruské ekonomiky pro letošní rok. Hrubý domácí produkt Ruska podle její prognózy letos klesne o 3,8 procenta. Ruská vláda minulý týden schválila návrh rozpočtu pro příští rok. Oproti původním předpokladům se v něm počítá s vyšším rozpočtovým schodkem, protože vláda upustila od některých škrtů ve výdajích na armádu. Proti škrtům ve vojenských výdajích se opakovaně stavěl prezident Putin.

Graphical visualization of Ru GDP Growth Rate

Putin: Nord Stream nemá nikoho odstřihnout od plynu

Šéf Kremlu se dnes vyjádřil také k plánovanému rozšíření plynovodu Nord Stream z Ruska přes Baltské moře do Německa. Projekt Nord Stream-2 nemá podle něj žádnou spojitost s ukrajinským tranzitem a jeho cílem není kohokoli od tranzitu plynu odstřihnout, citoval Putina Reuters.

Evropa kryje asi třetinu své spotřeby ruským plynem, který je zhruba z poloviny přepravován přes Ukrajinu. Ruský plynárenský podnik Gazprom ale kvůli napětí mezi Kyjevem a Moskvou chce najít nové tranzitní cesty do Evropy mimo ukrajinské území.