Putin obvinil z energetické blokády Krymu ukrajinské vedení

Poničené elektrické vedení

Poničené elektrické vedení Zdroj: ctk/ap

Energetická blokáda Krymu začala s mlčenlivým souhlasem Kyjeva, který se obyvatelům poloostrova vysmívá. V uralském Nižním Tagilu to dnes prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Reagoval na víkendový incident, při němž likvidace dvou sloupů dálkového elektrického vedení úplně zastavila dodávku proudu z Ukrajiny na anektovaný Krym.

Sloupy poškodili militantní protiruští aktivisté z hnutí Blokáda Krymu a krymští Tataři, rozhořčení postupem ruských úřadů proti tatarské menšině na Krymu. Bez proudu je zhruba polovina z více než dvou milionů obyvatel poloostrova, který je odkázán na náhradní zdroje, zejména dieselové generátory. Z Ruska jich bylo dovezeno několik set.

Putina stanovisko „našich partnerů z Kyjeva“ udivuje. „Bez jejich mlčenlivého souhlasu by se taková věc nemohla stát, je to očividné a pochopitelné“, řekl prezident. Ukrajinské úřady hovoří o nezbytnosti návratu Krymu Ukrajině, přitom se ale tamním lidem vysmívají, soudí Putin. „Nu což, je to jejich volba, nic nového ani překvapivého v tom není,“ dodal šéf Kremlu.

Na Krymu je i dnes situace kritická. Ruskem dosazený gubernátor Sergej Aksjonov dnes vyhlásil mimořádné školní prázdniny do konce listopadu. Největší průmyslové provozy na poloostrově se kvůli nedostatku proudu zastavily. Jen v Simferopolu podle agentury TASS stojí 13 podniků a nejezdí trolejbusová doprava.

Mluvčí ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo Zinovij Buc dnes oznámil, že oprava jednoho ze dvou poškozených sloupů dálkového vedení začala a během dneška by mohla být z velké části dokončena. Přístup k poškozeným sloupům v jihoukrajinské Chersonské oblasti dosud blokovali protiruští aktivisté, kteří žádají propuštění ukrajinských politických vězňů internovaných na okupovaném Krymu a v Rusku.