Putin plánuje z Krymu udělat „kasino Ruska“

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Skomírající ekonomice Krymu by měl pomoci hazardní byznys. Ruský prezident Vladimir Putin totiž přišel s návrhem zákona, který by měl z anektovaného poloostrova vytvořit zónu hazardních her a kasin. Podle Kyjeva jde ale jen o další krok Ruska ve snaze podnítit nepokoje na východě Ukrajiny.

V Rusku se hazard ze zákona může provozovat ve čtyřech zvláštních oblastech. Ty však pro bohaté Rusy leží příliš daleko od Moskvy a hazardní byznys zároveň funguje ve velkém jen v jedné z lokalit.

Pátým regionem by se tak podle Putinova plánu měl stát právě Krym, který Rusko anektovalo po sporném krymském referendu o sebeurčení, napsal server BBC. O umístění a rozsahu plánované zóny kasin prý mají rozhodnout nové krymské úřady.

Putinovy ambiciózní plány mají přispět k rozvoji ekonomiky na Krymu. Síť kasin má vzkřísit ekonomiku této oblasti, která skomírá od komplikovaného oddělení poloostrova od sovětského bloku. Krym trpěl rozšířenou korupcí a celkovým zanedbáním ekonomiky. To má Rusko v plánu změnit vznikem gamblerské zóny.

Sám Putin přitom dříve tlačil na omezení hazardu a růstu gamblerství Rusů a v rocei 2006 prosadil ještě během svého prvního funkčního období v čele státu, ve snaze vymýtit rozšířený hazard. Vláda pak v roce 2009 zakázala provozování hazardních her a heren s hracími automaty, právě s výjimkou čtyř odlehlých oblastí.

Oněmi čtyřmi vymezenými oblastmi jsou Přímořský kraj na nejvýchodnějším okraji země, dále zóna nazývající se „Sibiřská mince“ v centrální části Sibiře, „Jantarová“ zóna v Kaliningradu u Baltského moře a zóna Azov City na jihovýchodě Ruska u Azovského moře. Tato zóna je ale zatím v podstatě jedinou, kde se kasina otevřela.