Putin: Propojení Krymu s Ruskem je historická mise

Prezident Vladimir Putin na výročí ruské anexe ukrajinského Krymu navštívil stavbu mostu, který má propojit poloostrov s pevninským Ruskem

Prezident Vladimir Putin na výročí ruské anexe ukrajinského Krymu navštívil stavbu mostu, který má propojit poloostrov s pevninským Ruskem Zdroj: ctk/ap

Prezident Vladimir Putin na výročí ruské anexe ukrajinského Krymu navštívil stavbu mostu, který má propojit poloostrov s pevninským Ruskem. Podle příslibu ministra dopravy mají první auta po nejdelším ruském mostu o délce 19 kilometrů přejet do konce roku 2018, v létě 2019 budou následovat i vlaky. Zatímco proruské úřady na Krymu opěvují rozkvět poloostrova, ukrajinská média píší o ovzduší strachu a Putinovu návštěvu „okupovaného Krymu“ označují za „návrat na místo zločinu“.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí proti Putinově návštěvě oficiálně protestovalo. „Za dva roky se rusko-kremelským okupantům podařilo vrátit Krym do stalinských časů autoritářství, bezpráví a represí. Stát-agresor porušuje na okupovaném území lidská práva a terorizuje ty, kteří (s anexí) nesouhlasí,“ uvedla ukrajinská diplomacie k Putinově návštěvě a ruským oslavám výročí „věrolomného uchvácení“ poloostrova, kde podle Kyjeva chybí svoboda slova i víry.

Rusko anektovalo Krym v březnu 2014 po referendu, v němž se drtivá většina obyvatel vyslovila pro připojení k Rusku. Západ vzápětí uvalil na Rusko sankce. Moskva argumentuje tím, že jednala v souladu s vůlí většiny obyvatel a napravila přehmat sovětského vedení, které v 50. letech administrativně přiřklo poloostrov Ukrajině.

Most chtěl už car

Putin před stavbaři zdůraznil význam stavby. Připomněl, že projekt mostu přes Kerčský průliv se objevil už za dob posledního ruského cara Mikuláše II. a pak za komunistického diktátora Josifa Stalina, ale realizovat tyto plány se nepodařilo kvůli vypuknutí první, respektive druhé světové války. Nynější stavba mostu má být podle prezidenta propojena s modernizací dopravní infrastruktury poloostrova.

Promoskevský šéf Krymu Sergej Aksjonov při této příležitosti prohlásil, že ruské státní dotace pro Krym jsou mnohem vyšší než někdejší dotace z Kyjeva v dobách, kdy poloostrov byl součástí Ukrajiny; kupříkladu dotace pro zemědělce jsou nyní podle Aksjonova třicetkrát vyšší než někdejší pomoc ukrajinského státu.

Ukrajinská média naopak vyzdvihla zprávu nevládní organizace Human Rights Watch o masovém porušování lidských práv na Krymu: ruské úřady na anektovaném poloostrově podle zprávy vytvořily ovzduší strachu a pronásledování odpůrců anexe. Agentura Unian citovala vůdce krymských Tatarů, který označil Putinovu návštěvu na Krymu za „návrat zločince na místo zločinu“.

Přidejte se k sankcím, vyzývá EU

Evropská unie opět vyzvala další členské země OSN, aby kvůli anexi Krymu zavedly sankce proti Rusku. Rada EU, která sdružuje hlavy států a šéfy vlád unijních států, v prohlášení také vyjádřila obavy ze stupňování vojenské aktivity Moskvy v regionu.

Výročí připojení Krymu k Rusku se dnes oslavovalo po celé zemi, v Moskvě se na koncertě u zdí Kremlu sešly tisíce lidí. Mnozí z těch, kteří se podle serveru RBK dostavili na příkaz nadřízených, odešli ještě před začátkem koncertu, protože si je už „odškrtli“ a vystoupení hvězd ruského popu mělo asi hodinové zpoždění. Řada lidí však vytrvala s transparenty jako „Krym s Ruskem navždy“, „Jeden lid, jedna země“ či „Po Krymu se za velmoc nestydíme“. U Kremlu se ukázala i skupina Syřanů.

Mítinky s účastí tisíců lidí se odehrály i v dalších ruských městech.