Putin prý nenechá Rusy na východě Ukrajiny napospas nacionalistům

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Moskva nemůže nechat ruskojazyčné obyvatele na jihovýchodě Ukrajiny napospas nacionalistům. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin v dokumentu, který dnes odvysílá televizní stanice Rossija 1 a z něhož v předstihu citovala agentura RIA Novosti. Putin také uvedl, že Kreml bude zdokonalovat jaderné zbraně jako odstrašující faktor a prostředek k zajištění bezpečnosti. Nemá ale v úmyslu tímto "jaderným klackem" hrozit.

Prezident v dokumentu mimo jiné připomněl minské dohody zaměřené na nastolení míru na východě Ukrajiny, kde se vzbouřili proruští separatisté, ale také restrikce s cílem vyvinout na Rusko tlak, aby povstalce nepodporovalo.

„Všichni už všemu dobře rozumějí, ale dál přemýšlejí. Že je třeba trochu na Rusko zatlačit, aby ještě v něčem někde ustoupilo, (nebo) že není vůbec naše věc dělat někde nějaké kroky nebo se o něco zasazovat,“ řekl šéf Kremlu v souvislosti s pokračujícím tlakem na Moskvu kvůli Ukrajině.

„My ale vycházíme jen z jedné věci, (a sice) že nemůžeme nechat napospas nacionalistům lidi, kteří na jihovýchodě země (Ukrajiny) žijí. A to nejen ruské, ale ani ruskojazyčné obyvatelstvo, které se orientuje na Rusko. Na tomto postoji není nic přehnaného,“ zdůraznil Putin.

Jaderná triáda

Na adresu obrany země uvedl, že jaderná triáda je základem ruské politiky jaderné bezpečnosti. „Nikdy jsme ale tímto jaderným klackem nemávali a nikdy nebudeme. Nicméně v naší vojenské doktríně jí patří odpovídající místo a odpovídající úloha,“ dodal šéf Kremlu.

Jadernou triádu tvoří mezikontinentální balistické rakety, strategické bombardéry a jaderné ponorky s balistickými raketami.

Putinovi se nelíbí vnucování hodnot, jak to dělal bývalý SSSR
Vladimiru Putinovi se prý nelíbí, když někdo vnucuje někomu jinému hodnoty, které považuje za správné. V dokumentu uvedl jako příklad nesprávného jednání bývalý Sovětský svaz, který vnucoval komunistické hodnoty a snažil se je udržet silou. „Myslím, že nikdo nikdy nikomu nesmí vnucovat jakékoli hodnoty, které považuje za správné. My máme své hodnoty a své představy o spravedlnosti,“ řekl ruský prezident.
„Vnucovat je komukoli by nebylo správné, stejně jako se ve své době Sovětský svaz snažil vnucovat komunistické hodnoty a držet je silou. Ne. Myslím - a věřím, že mnozí se mnou souhlasí -, že podstatou ani nebyly komunistické hodnoty, ale že šlo o geopolitické zájmy Sovětského svazu,“ řekl Putin.

Jiří Šedivý: Síla Ruska se přeceňuje, jadernou rétorikou maskuje slabost