Putin: Ruská armáda získá novou generaci zbraní. Žádné agresivní plány ale nemáme

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin slíbil další posilování armády a její vybavení novou generací zbraní. Podle tiskových agentur to řekl poté, co zhlédl program části rozsáhlého vojenského cvičení Východ 2018, které se koná na východě Ruska.

Při nástupu jednotek po cvičení Putin prohlásil, že Rusko je mírumilovná země připravená ke spolupráci s kterýmkoli státem, který má zájem o partnerství. "Nemáme a ani nemůžeme mít žádné agresivní plány," zdůraznil. Nicméně povinností vojáka je podle prezidenta bránit svou zem a spojence před případným útokem.

"Naší povinností vůči své zemi je být připraven bránit naši svrchovanost, naši bezpečnost a naše národní zájmy a v případě potřeby podpořit naše spojence," uvedl šéf Kremlu. "Proto budeme pokračovat v posilování našich ozbrojených sil a v jejich zásobování nejmodernějšími zbraněmi a vybavením a v rozvoji mezinárodního vojenského partnerství," dodal.

Největší manévry ruských ozbrojených sil od konce studené války začaly ve východoasijské části Ruska v úterý a mají trvat týden. Zapojí se do nich téměř 300 tisíc vojáků, 36 tisíc tanků a obrněných vozidel, více než tisíc letadel, vrtulníků a dronů a 80 bojových a pomocných plavidel.

Během manévrů se mají představit nejmodernější ruské zbraně, včetně mezikontinentálních raket Iskander schopných nést jadernou nálož, tanků T-80 a T-90 nebo letounů Su-34 a Su-35. Na moři chtějí Rusové ukázat křižníky s raketami s plochou dráhou Kalibr, které se zapojily do operací ruské armády v Sýrii.