Putin schválil předběžný plán prodeje podílů v bance VTB a těžaři diamantů

VTB Banka

VTB Banka Zdroj: CC: CC BY-SA 3.0/Русский: Банк ВТБ в Находке/wikipedia.org

Ruský prezident Vladimir Putin dnes schválil předběžný plán prodeje části státních podílů v druhé největší ruské bance VTB a v těžaři diamantů Alrosa. Oznámil to prezidentský úřad. U obou firem by měla Moskva prodat 10,9 procenta akcií.

Podíl ruského státu v Alrose má podle Kremlu klesnout na 33 procent, podíl ve VTB pak na 50 procent plus jednu akcii. Harmonogram prodeje Kreml podle agentury Reuters nespecifikoval.

Vedle podílů ve VTB a v Alrose letos vláda plánuje prodat celý svůj těsně nadpoloviční podíl v ropné společnosti Bašněfť. Při současných tržních cenách akcií by tyto podíly mohly Moskvě vynést zhruba 430 miliard rublů (157 miliard korun).

Ruské ministerstvo hospodářského rozvoje v dubnu uvedlo, že letošní privatizaci velkých podniků budou mít na starosti tři domácí investiční banky VTB Capital, Sberbank CIB a Renaissance Broker.

Západní banky mají obavy

Západní banky se Moskvě při plánovaných privatizačních projektech zdráhají radit kvůli obavám, že by mohly porušit sankce uvalené na Rusko v důsledku jeho postupu v ukrajinské krizi.

Rusko potřebuje dodatečné příjmy, protože jeho veřejné finance jsou nyní kvůli nízkým cenám ropy pod značným tlakem. Prodej ropy a zemního plynu zajišťuje Rusku více než polovinu příjmů státního rozpočtu.

Ruská ekonomika se loni kvůli poklesu cen ropy a hospodářským sankcím propadla o 3,7 procenta. Zaznamenala tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku srážela globální finanční krize.