Putin se chystá na Krym, poprvé od anexe

Vladimir Putin během projevu v Moskvě

Vladimir Putin během projevu v Moskvě Zdroj: CTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin se prý připravuje na inspekci dobytého území. Šéf Kremlu se zřejmě 9. května na Krymu zúčastní oslav vítězství ve druhé světové válce. Podle zdrojů agentury Ukrinform se cesta uskuteční na 90 procent, ale definitivně se Putin rozhodne až na poslední chvíli.

Putin by se na Krym mohl vydat hned po hlavní přehlídce, která se bude týž den konat na Rudém náměstí v Moskvě. Podle vícero zdrojů, včetně z ministerstva obrany, je Putin očekáván v Sevastopolu, kde sídlí ruská černomořská flotila.

„Akce s účastí prezidenta byla zanesena do programu, otázku je třeba dohodnout s kremelskou administrativou,“ citoval deník Kommersant vysoce postavený zdroj ministerstva obrany. Podle jeho vyjádření není vyloučeno, že se prezident po moskevské přehlídce vydá oslavit výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce na Krymu.

V Sevastopolu prý o tom ale ještě žádné přesnější informace nemají. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov k tomu poznamenal, že návštěva Sevastopolu 9. května zatím v prezidentově rozvrhu není uvedena.

Údajně dobře informovaný zdroj v Moskvě ukrajinské agentuře Ukrinform ale řekl, že přípravy jsou v plném proudu. „Pravděpodobnost návštěvy Vladimira Putina na Krymu 9. května činí 90 procent, neboť do Sevastopolu už vyrazili pracovníci FSO (kremelská ochranka) a protokolu,“ uvedl zmíněný činitel. I on nicméně upozornil, že bez ohledu na započaté přípravné práce Putin konečné rozhodnutí přijme až na poslední chvíli.