Putin se sejde se Zemanem, potvrdil Kreml

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Kreml oficiálně potvrdil setkání prezidentů Ruska a České republiky Vladimira Putina a Miloše Zemana, které se uskuteční v sobotu v Moskvě. Poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov oznámil, že do Moskvy na oslavy 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem přicestuje 27 státníků.

Podle neoficiálních informací by se měl Zeman s Putinem sejít v sobotu vpodvečer v Kremlu. Český prezident už dříve naznačil, že s šéfem Kremlu hodlá hovořit o hospodářských vztazích a zřejmě i o řešení ukrajinské krize.

Zeman bude kromě kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise jediným prezidentem členského státu Evropské unie, který bude 9. května v Moskvě přítomen. Česká vláda schválila Zemanovu cestu do Moskvy v polovině dubna až napodruhé, když její projednávání nejdříve přerušila kvůli sporům okolo možné účasti Zemana na moskevské vojenské přehlídce. Protože se prezident přehlídky nezúčastní, dostal nakonec od kabinetu zelenou.

Nabitý program

Putin má během oslav bohatý program. Už ve čtvrtek podle Ušakova bude jednat s nejvyššími představiteli Kuby a Mongolska, v pátek ho čeká schůzka s prezidenty Číny a Kazachstánu a kromě toho i neformální setkání prezidentů členských zemí Společenství nezávislých států a summit Euroasijské hospodářské unie.

V sobotu bude Putin jednat se Zemanem a dále s prezidenty Egypta, Indie, Vietnamu a Jihoafrické republiky. V neděli čeká ruského prezidenta diskuse s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Kromě prezidentů a premiérů přijede podle Ušakova do Moskvy i několik ministrů obrany a šéfů diplomacie, očekává se například příjezd ministrů zahraničí Itálie a Francie. Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, která účast přislíbila, naopak podle Ušakova pro zaneprázdněnost návštěvu odřekla.