Putin se topí v luxusu, stěžuje si opozice

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Opozice vyrukovala proti prezidentovi Vladimiru Putinovi s novou zbraní, která by ho mohla poškodit v očích chudých Rusů. Tvrdí, že jeho životní styl stojí daňové poplatníky miliardy dolarů ročně. Bývalý vicepremiér Boris Němcov dokonce napsal krátkou knihu, ve které popisuje, jak si šéf Kremlu žije v daleko větším luxusu než jeho západní kolegové.

Oficiální majetkové přiznání prezidenta je přitom poměrně skromné. Putin v něm vykazuje pozemek, byt, garáž, dva veterány značky Volha a terénní Ladu Nivu. V knize založené hlavně na fotografiích se však uvádí, že si za peníze daňových poplatníků užívá romanovské paláce, desítky tryskáčů a čtyři jachty.

„Jeden z nejvážnějších důvodů, které vedou Putina k tomu, aby se držel u moci, je atmosféra bohatství a luxusu, na kterou si navykl,“ tvrdí autor brožury nazvané Život otroka na galejích. Jde o narážku na slavný prezidentův výrok o tom, jak náročné je jeho působení v úřadě.

Relaxovat může například na jachtě s pěti palubami, vybavené kolonádou z javorového dřeva, obrovskou koupelnou vyvedenou v mramoru, jacuzzi a barbecue. Němcov odhaduje, že jen udržování prezidentských rezidencí, letadel a aut stojí ročně 2,5 miliardy dolarů. Kniha zmiňuje i kolekci jedenácti drahocenných hodinek, pro které má slabost většina Rusů. Putinova sbírka má prý hodnotu jeho šesti oficiálních ročních platů.

Pro srovnání – hrubý příjem amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ženy Michelle v roce 2010 činil 1,7 milionu dolarů (32 milionů korun), více než 450 tisíc odvedli manželé na daních.

Navalnyj zatápí Putinovu režimu víc než celá opozice. Proto musí pykat

„Všechno toto je vládní majetek a Putin ho užívá legálně, jako zvolený prezident,“ uvedl mluvčí hlavy státu Dmitrij Peskov poté, co se na veřejnost dostaly první útržky materiálu.

Putin - knihaPutin - kniha|web

„Putin si už dlouhou dobu plete vládní a vlastní majetek. Je to nestydatý, cynický a luxusní životní styl na úkor daňových poplatníků,“ uzavírá Němcov. Jeho brožura se prý bude distribuovat zdarma nebo na internetu, protože pro ni v Rusku nemůže najít vydavatele.